Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Sosy
Sos boloński*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 1128658" data-attributes="member: 1024"><p><strong>Dwa przepisy pochodzące z &quot;Kuchni włoskiej&quot; M. Iwaszkiewicz, S. Włodka (KAW 1978).</strong></p><p></p><p><strong>Sos boloński I</strong></p><p></p><p>Składniki:</p><p>200 g siekanej wołowiny</p><p>150 g słoniny lub tłustego boczku</p><p>3 wątróbki z drobiu</p><p>3 cebule</p><p>150 g pieczarek</p><p>1/4 l oleju</p><p>300 g pomidorów</p><p>1 szklanka wytrawnego czerwonego wina</p><p>2 ząbki czosnku</p><p>1 łyżka tymianku</p><p>1 łyżka bazylii</p><p>1 łyżka estragonu</p><p>sól, pieprz</p><p>Wykonanie:</p><p>Posiekać mięso i przesmażyć na oleju, dodać jarzyny i zioła, a po pół godzinie pomidory, wino, sól i pieprz.</p><p>Powinien powstać gęsty sos, który można rozprowadzić bulionem lub wodą. Gdyby nie był dość tłusty, można dodać 250 g śmietanki.</p><p></p><p></p><p><strong>Sos boloński II</strong></p><p></p><p>Składniki:</p><p>150 g boczku, bekonu lub szynki</p><p>2 cebule</p><p>2 marchewki</p><p>2 selery zielone</p><p>350 g chudej mielonej wołowiny</p><p>200 g wątróbek z drobiu</p><p>2 łyżki przecieru pomidorowego</p><p>150 g białego wytrawnego wina</p><p>1 szklanka rosołu</p><p>100 g śmietanki</p><p>gałka muszkatołowa, sól, pieprz</p><p></p><p>Przesmażyć na maśle pokrajany bekon, cebule, marchew i seler (drobno pokrojone lub starte na grubej tarce) przez ok. 10 minut. Następnie przesmażyć mięso, a gdy się zarumieni, dodać wątróbkę. Dusić parę minut, dodać pomidory, wino i rosól, przyprawi. Dusić jeszcze ok. 40 minut, mieszając od czasu do czasu. Przed podaniem dodać śmietankę.</p><p></p><p>Moje uwagi:</p><p>Zwykle robię kombinację obu przepisów, bez boczku i śmietany oraz z mniejszą ilością oleju, rzadko z wątróbkami, zawsze z pomidorami, warzywami i pieczarkami, najczęściej z czerwonym winem. Z ziół zwykle daję tylko tymianek i czosnek.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 1128658, member: 1024"] [B]Dwa przepisy pochodzące z "Kuchni włoskiej" M. Iwaszkiewicz, S. Włodka (KAW 1978).[/B] [B]Sos boloński I[/B] Składniki: 200 g siekanej wołowiny 150 g słoniny lub tłustego boczku 3 wątróbki z drobiu 3 cebule 150 g pieczarek 1/4 l oleju 300 g pomidorów 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina 2 ząbki czosnku 1 łyżka tymianku 1 łyżka bazylii 1 łyżka estragonu sól, pieprz Wykonanie: Posiekać mięso i przesmażyć na oleju, dodać jarzyny i zioła, a po pół godzinie pomidory, wino, sól i pieprz. Powinien powstać gęsty sos, który można rozprowadzić bulionem lub wodą. Gdyby nie był dość tłusty, można dodać 250 g śmietanki. [B]Sos boloński II[/B] Składniki: 150 g boczku, bekonu lub szynki 2 cebule 2 marchewki 2 selery zielone 350 g chudej mielonej wołowiny 200 g wątróbek z drobiu 2 łyżki przecieru pomidorowego 150 g białego wytrawnego wina 1 szklanka rosołu 100 g śmietanki gałka muszkatołowa, sól, pieprz Przesmażyć na maśle pokrajany bekon, cebule, marchew i seler (drobno pokrojone lub starte na grubej tarce) przez ok. 10 minut. Następnie przesmażyć mięso, a gdy się zarumieni, dodać wątróbkę. Dusić parę minut, dodać pomidory, wino i rosól, przyprawi. Dusić jeszcze ok. 40 minut, mieszając od czasu do czasu. Przed podaniem dodać śmietankę. Moje uwagi: Zwykle robię kombinację obu przepisów, bez boczku i śmietany oraz z mniejszą ilością oleju, rzadko z wątróbkami, zawsze z pomidorami, warzywami i pieczarkami, najczęściej z czerwonym winem. Z ziół zwykle daję tylko tymianek i czosnek. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Sosy
Sos boloński*
Top
Bottom