- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Sos boloński
2 kg mięsa wieprzowego
4 puszki pokrojonych pomidorów z puszki (np. Pelati)
200 g koncentratu pomidorowego 30 %
1 l przecieru pomidorowego z kartonu
Duża główka czosnku
1 papryczka chili
8 łodyg selera naciowego albo seler korzeniowy – 400 g
0,5 kg marchwi
0,3 kg cebuli
Po 30 g suszonego oregano i bazylii
50 ml oleju roślinnego
1 łyżka cukru
Po łyżce soli i pieprzu
1.Mięso, obrany czosnek i cebulę, mielę w maszynce do mielenia mięs2a.
2.Marchew i seler ścieram na tarce.
3.W bardzo dużym garnku rozgrzewam olej, na którym smażę mięso, przy okazji rozdrabniając je ( bardzo pomocny jest robot kuchenny). Kiedy mięso staje się szarawe dodaje wszystkie pozostałe płyny, warzywa i przyprawy. Dolewam także odrobinę wody. Duszę na wolnym ogniu przez 2,5 godziny.
4.Wrzący sos przelewam do słoików.
Ps1. Pomysł zaczerpnąłem ze strony http://smacznapyza.blogspot.de/2012/08/sos...-duzo-sosu.html
Tam też można przeczytać jak potrawę zrobić bez maszyny do mielenia mięsa.
Ps2. Ilość z podanych składników to te wszystkie słoiki na zdjęciu.

2 kg mięsa wieprzowego
4 puszki pokrojonych pomidorów z puszki (np. Pelati)
200 g koncentratu pomidorowego 30 %
1 l przecieru pomidorowego z kartonu
Duża główka czosnku
1 papryczka chili
8 łodyg selera naciowego albo seler korzeniowy – 400 g
0,5 kg marchwi
0,3 kg cebuli
Po 30 g suszonego oregano i bazylii
50 ml oleju roślinnego
1 łyżka cukru
Po łyżce soli i pieprzu
1.Mięso, obrany czosnek i cebulę, mielę w maszynce do mielenia mięs2a.
2.Marchew i seler ścieram na tarce.
3.W bardzo dużym garnku rozgrzewam olej, na którym smażę mięso, przy okazji rozdrabniając je ( bardzo pomocny jest robot kuchenny). Kiedy mięso staje się szarawe dodaje wszystkie pozostałe płyny, warzywa i przyprawy. Dolewam także odrobinę wody. Duszę na wolnym ogniu przez 2,5 godziny.
4.Wrzący sos przelewam do słoików.
Ps1. Pomysł zaczerpnąłem ze strony http://smacznapyza.blogspot.de/2012/08/sos...-duzo-sosu.html
Tam też można przeczytać jak potrawę zrobić bez maszyny do mielenia mięsa.
Ps2. Ilość z podanych składników to te wszystkie słoiki na zdjęciu.