- Cze 25, 2008
- 3,857
- 0
- 0

- 1 mała cebula
- 1/2 litra czerwonego wina
- szczypta tymianku
- 1/2 liścia laurowego
- 4 gałązki natki pietruszki
- garść suszonych grzybów
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- cukier do smaku (jeśli wino jest wytrawne, to więcej cukru)
- szczypta pieprzu cayenne
- sól do smaku
Cebulę obrać, posiekać. W garnku zagotować wino, dodać cebulę tymianek, liść laurowy, natkę pietruszki, gotować na dużym ogniu aby część wina odparowała i sos zgęstniał. Dorzucić grzyby, masło i mąkę, zagotować i zmiksować. Przyprawić do smaku. Sos ma być słodki i pikantny.
bardzo nam smakował do kotletów mielonych z kaszą gryczaną.
PS. Dla posiadaczy thermomixa: wszystkie składniki dajemy do naczynia miksującego, temp. 100, 15 min. poz. 4
następnie temp. 100, 1,5 min. poz. 10
Ostatnią edycję dokonał moderator: