- Lut 28, 2006
- 7,620
- 1
- 38
Właściwie nie wiem czy to do końca jest sos, bardziej konsystencją kojarzy mi się z potrawką, w domu mojej mamy taki sos był obowiązkowy do ryby po grecku zamiast mieszanki warzyw i powinien mieć podobną konsystencję, składniki są banalne, ale jak zawsze diabeł tkwi w szczegółach
. Dzisiaj robiłam i postanowiłam wszystko odmierzyć dokładnie.
Porcja dwuosobowa:
200g cebuli (dwie średnie) pociętej w cienkie piórka - ok. 3mm
0,5 szklanki passaty pomidorowej
0,25 szklanki wody
1 łyżeczka suszonego lubczyku
0,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
pieprz do smaku (ale powinno być lekko pikantne)
1 łyżka masła/oleju
Rozgrzać tłuszcz, podsmażyć na nim cebulę na złoto, dodać wodę, passatę i przyprawy, dusić na małym ogniu ok. 10 minut bez pokrywki.
Moje uwagi:
Czasem gdy nie mam pod ręką passaty, używam koncentratu pomidorowego (stopniowo dodaję kilka łyżeczek aż jest odpowiednio pomidorowe) i odpowiednio więcej wody. Taki sos mocniej odparowany stanowi pyszny farsz do cebularzy. Ja znam właśnie taką wersję i gdy zobaczyłam pierwszy raz te z cebulą i makiem, byłam zaskoczona
.
Ja go najczęściej podaję do ryby, ale pyszny jest też z różnymi wegetariańskimi burgerami.

Porcja dwuosobowa:
200g cebuli (dwie średnie) pociętej w cienkie piórka - ok. 3mm
0,5 szklanki passaty pomidorowej
0,25 szklanki wody
1 łyżeczka suszonego lubczyku
0,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
pieprz do smaku (ale powinno być lekko pikantne)
1 łyżka masła/oleju
Rozgrzać tłuszcz, podsmażyć na nim cebulę na złoto, dodać wodę, passatę i przyprawy, dusić na małym ogniu ok. 10 minut bez pokrywki.
Moje uwagi:
Czasem gdy nie mam pod ręką passaty, używam koncentratu pomidorowego (stopniowo dodaję kilka łyżeczek aż jest odpowiednio pomidorowe) i odpowiednio więcej wody. Taki sos mocniej odparowany stanowi pyszny farsz do cebularzy. Ja znam właśnie taką wersję i gdy zobaczyłam pierwszy raz te z cebulą i makiem, byłam zaskoczona

Ja go najczęściej podaję do ryby, ale pyszny jest też z różnymi wegetariańskimi burgerami.
Ostatnią edycję dokonał moderator: