- Wrz 19, 2004
- 30,775
- 4,834
- 113
Świetny do zimnych mięs i wędlin, makaronów, jako dip.
Robię go na zimę w większych ilościach. Ilości podane w przepisie mają raczej obrazować proporcje.
Składniki:
50 dkg mięsistych pomidorów (np.Lima )
50 dkg cebuli,
6-8 strąków czerwonej papryki,
3-4 strąki ostrej papryki,
1/3 szklanki dobrej oliwy,
2 łyżki cukru,
1/2 łyżki soli,
2-3 łyżki octu winnego,
zmielone: gożdziki, imbir, cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa -
w sumie 2 łyżeczki przypraw /z przewagą gożdzików/.
Sposób przygotowania:
Warzywa umyć, z papryki usunąć gniazda nasienne, wszystko pokroić na mniejsze kawałki, dusić na oliwie w garnku o grubym dnie mieszając od czasu do czasu, mniej więcej 30-40 minut. Jak miekkie, przetrzeć przez sito. Uzyskany przecier pogotować na małym ogniu, aby odparował do pożądanej konsystencji. Dodać przyprawy, pogotować jeszcze chwilę i przekładać wrzące do wyparzonych niedużych słoików, odwracać dnem do góry, do ostygnięcia. I gotowe!
Sos ma być ciemnoczerwony, wyraźnie ostry i słodkawy, pachnący przyprawami, o średnio gęstej konsystencji. Gdyby papryczki okazały się mało ostre zastosować dodatek pieprzu kajeńskiego.
Robię go na zimę w większych ilościach. Ilości podane w przepisie mają raczej obrazować proporcje.
Składniki:
50 dkg mięsistych pomidorów (np.Lima )
50 dkg cebuli,
6-8 strąków czerwonej papryki,
3-4 strąki ostrej papryki,
1/3 szklanki dobrej oliwy,
2 łyżki cukru,
1/2 łyżki soli,
2-3 łyżki octu winnego,
zmielone: gożdziki, imbir, cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa -
w sumie 2 łyżeczki przypraw /z przewagą gożdzików/.
Sposób przygotowania:
Warzywa umyć, z papryki usunąć gniazda nasienne, wszystko pokroić na mniejsze kawałki, dusić na oliwie w garnku o grubym dnie mieszając od czasu do czasu, mniej więcej 30-40 minut. Jak miekkie, przetrzeć przez sito. Uzyskany przecier pogotować na małym ogniu, aby odparował do pożądanej konsystencji. Dodać przyprawy, pogotować jeszcze chwilę i przekładać wrzące do wyparzonych niedużych słoików, odwracać dnem do góry, do ostygnięcia. I gotowe!
Sos ma być ciemnoczerwony, wyraźnie ostry i słodkawy, pachnący przyprawami, o średnio gęstej konsystencji. Gdyby papryczki okazały się mało ostre zastosować dodatek pieprzu kajeńskiego.