Sos dyniowo-śliwkowo-pomidorowy z ziołami

KAROTKA

Member
Maj 27, 2007
1,245
0
0
Świetny jako sos kanapkowy (np. na kanapce z twarogiem) lub jako słodko-kwaśny sos do makaronu czy ryżu z kurczakiem.

Sos dyniowo-śliwkowo-pomidorowy z ziołami

* 2 kg dyni pokrojonej w kostkę
* 1 kg śliwek "węgierko-podobnych"
* 1/2 kg cebuli
* 1 duża marchewka
* 1 litr wody
* łyżka vegety + 2 płaskie łyżeczki soli
* 10 łyżek cukru
* 10 ziarenek ziela angielskiego
* 3 duże liście laurowe
* łyżka mielonej łagodnej papryki
* łyżeczka pieprzu
* torebka (20g) granulowanego czosnku
* 200 ml dobrego koncentratu pomidorowego
* 2 łyżki mieszanki suszonych ziół
(prowansalskie, włoskie lub własna mieszanka)
* torebka żel-fixu 2:1
* ew. ostra papryka lub sos chili

~ Dynię wrzucić do dużego garnka, dodać grubo pokrojoną cebulę oraz marchewkę w krążki. Dołożyć przyprawy: vegetę, sól, pieprz, paprykę, ziele angielskie i liście laurowe.
Zalać wodą i gotować pod przykryciem do miękkości.

~ Kiedy warzywa są prawie miękkie - dodać połówki śliwek. cukier, czosnek. Gotować do miękkości śliwek, po czym wyłowić liście laurowe i ziele angielskie i całość zmiksować na gładki mus. Dodać koncentrat pomidorowy i żel-fix, zmiksować ponownie, by składniki się doskonale połączyły.

~ Do gorącego sosu dodać zioła i ew. doprawić do smaku pieprzem, ostrą papryką lub sosem chili.

~ Zapasteryzować w odpowiednich dla siebie słoiczkach.

 

Załączniki

  • sos_dyniowo_sliwkowo_pomidorowy.jpg
    sos_dyniowo_sliwkowo_pomidorowy.jpg
    46.5 KB · Wyświetleń: 0
  • sos_dyniowo__liwkowo_pomidorowy.jpg
    sos_dyniowo__liwkowo_pomidorowy.jpg
    62.2 KB · Wyświetleń: 0

vana

Member
Lis 7, 2008
5,394
0
0
Wyciągam- jeśli uda mi się jutro zdobyć węgierki, to na pewno zrobię.
icon_smile.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy