- Maj 27, 2007
- 1,245
- 0
- 0
Świetny jako sos kanapkowy (np. na kanapce z twarogiem) lub jako słodko-kwaśny sos do makaronu czy ryżu z kurczakiem.
Sos dyniowo-śliwkowo-pomidorowy z ziołami
* 2 kg dyni pokrojonej w kostkę
* 1 kg śliwek "węgierko-podobnych"
* 1/2 kg cebuli
* 1 duża marchewka
* 1 litr wody
* łyżka vegety + 2 płaskie łyżeczki soli
* 10 łyżek cukru
* 10 ziarenek ziela angielskiego
* 3 duże liście laurowe
* łyżka mielonej łagodnej papryki
* łyżeczka pieprzu
* torebka (20g) granulowanego czosnku
* 200 ml dobrego koncentratu pomidorowego
* 2 łyżki mieszanki suszonych ziół
(prowansalskie, włoskie lub własna mieszanka)
* torebka żel-fixu 2:1
* ew. ostra papryka lub sos chili
~ Dynię wrzucić do dużego garnka, dodać grubo pokrojoną cebulę oraz marchewkę w krążki. Dołożyć przyprawy: vegetę, sól, pieprz, paprykę, ziele angielskie i liście laurowe.
Zalać wodą i gotować pod przykryciem do miękkości.
~ Kiedy warzywa są prawie miękkie - dodać połówki śliwek. cukier, czosnek. Gotować do miękkości śliwek, po czym wyłowić liście laurowe i ziele angielskie i całość zmiksować na gładki mus. Dodać koncentrat pomidorowy i żel-fix, zmiksować ponownie, by składniki się doskonale połączyły.
~ Do gorącego sosu dodać zioła i ew. doprawić do smaku pieprzem, ostrą papryką lub sosem chili.
~ Zapasteryzować w odpowiednich dla siebie słoiczkach.
Sos dyniowo-śliwkowo-pomidorowy z ziołami
* 2 kg dyni pokrojonej w kostkę
* 1 kg śliwek "węgierko-podobnych"
* 1/2 kg cebuli
* 1 duża marchewka
* 1 litr wody
* łyżka vegety + 2 płaskie łyżeczki soli
* 10 łyżek cukru
* 10 ziarenek ziela angielskiego
* 3 duże liście laurowe
* łyżka mielonej łagodnej papryki
* łyżeczka pieprzu
* torebka (20g) granulowanego czosnku
* 200 ml dobrego koncentratu pomidorowego
* 2 łyżki mieszanki suszonych ziół
(prowansalskie, włoskie lub własna mieszanka)
* torebka żel-fixu 2:1
* ew. ostra papryka lub sos chili
~ Dynię wrzucić do dużego garnka, dodać grubo pokrojoną cebulę oraz marchewkę w krążki. Dołożyć przyprawy: vegetę, sól, pieprz, paprykę, ziele angielskie i liście laurowe.
Zalać wodą i gotować pod przykryciem do miękkości.
~ Kiedy warzywa są prawie miękkie - dodać połówki śliwek. cukier, czosnek. Gotować do miękkości śliwek, po czym wyłowić liście laurowe i ziele angielskie i całość zmiksować na gładki mus. Dodać koncentrat pomidorowy i żel-fix, zmiksować ponownie, by składniki się doskonale połączyły.
~ Do gorącego sosu dodać zioła i ew. doprawić do smaku pieprzem, ostrą papryką lub sosem chili.
~ Zapasteryzować w odpowiednich dla siebie słoiczkach.