- Maj 27, 2007
- 1,245
- 0
- 0
Ten przepis jest w zasadzie wspomnieniem z mojego dzieciństwa, kiedy w sklepach było mało co [lata 70-te]- a ten ketchup z warzywami był produkowany w Bułgarii i nie było go łatwo nabyć, więc się brało całymi zgrzewkami - jak już się udało.
Był pikantny, mocno pomidorowy i posiadał drobniutkie kosteczki warzyw. Ja go zrobiłam raz po swojemu, i do teraz zmieniły się tylko dwie rzeczy: ilość słoiczków się znacznie spotęgowała i i nie kroję już warzyw ręcznie w drobną kostkę [zajmuje to całe godziny]- teraz siekam malakserem lub grubo ucieram.
SKŁADNIKI:
kg marchewki
duży seler [możliwie niezdrewniały] lub kilka młodych
kg czerwonej papryki + 1-2 małe ostre papryczki
kg cebuli
kg cukinii [najlepiej młodej z miękką skórką]
szklanka oleju rzepakowego lub z pestek winogron [słonecznikowy pozostawia dziwny posmak]
2-3 słoiczki dobrego koncentratu pomidorowego
5-7 liści laurowych
10 ziaren ziela angielskiego
sól, cukier, vegeta, pieprz, chili, imbir do smaku
1-2 łyżki łagodnej papryki [o ładnym czerwonym kolorze]
Warzywa rozdrobnić, wrzucić na olej, doprawić i dusić prawie do miękkości podlewając odrobinką wody [powinny pozostac jędrne]. Wtedy dodać koncentrat pomidorowy. Dusić razem przez kilka minut, jeszcze raz doprawic i zagotować. Przełożyć do małych słoiczków [200-300 ml] i zagotować niezbyt długo. Odstawić do ostygnięcia.
Podawac do kanapek, past, spaghetti, serów, mięs, frytek, etc.
Był pikantny, mocno pomidorowy i posiadał drobniutkie kosteczki warzyw. Ja go zrobiłam raz po swojemu, i do teraz zmieniły się tylko dwie rzeczy: ilość słoiczków się znacznie spotęgowała i i nie kroję już warzyw ręcznie w drobną kostkę [zajmuje to całe godziny]- teraz siekam malakserem lub grubo ucieram.
SKŁADNIKI:
kg marchewki
duży seler [możliwie niezdrewniały] lub kilka młodych
kg czerwonej papryki + 1-2 małe ostre papryczki
kg cebuli
kg cukinii [najlepiej młodej z miękką skórką]
szklanka oleju rzepakowego lub z pestek winogron [słonecznikowy pozostawia dziwny posmak]
2-3 słoiczki dobrego koncentratu pomidorowego
5-7 liści laurowych
10 ziaren ziela angielskiego
sól, cukier, vegeta, pieprz, chili, imbir do smaku
1-2 łyżki łagodnej papryki [o ładnym czerwonym kolorze]
Warzywa rozdrobnić, wrzucić na olej, doprawić i dusić prawie do miękkości podlewając odrobinką wody [powinny pozostac jędrne]. Wtedy dodać koncentrat pomidorowy. Dusić razem przez kilka minut, jeszcze raz doprawic i zagotować. Przełożyć do małych słoiczków [200-300 ml] i zagotować niezbyt długo. Odstawić do ostygnięcia.
Podawac do kanapek, past, spaghetti, serów, mięs, frytek, etc.