- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Sos kurkowy
Cały przepis dokładnie przepisałem ze strony http://pozytywnakuchnia.pl/sos-kurkowy/
500 g kurek (oczyszczone, umyte, osuszone)
1 cebula (drobno pokrojona
1 szklanka śmietanki kremowej lub 3 łyżki mascarpone
2 łyżki gorczycy
1 łyżeczka mąki (opcjonalnie)
60 g masła
sól, pieprz
1. Kurki przekładamy do rondla, zalewamy wodą i na dużym ogniu doprowadziwszy do wrzenia, obgotowujemy przez 5 minut; odcedzamy i delikatnie odciskamy.
2. Na suchej patelni prażymy gorczycę, aż zacznie intensywnie pachnieć i delikatnie "wyskakiwać". Zdejmujemy z ognia i dodajemy masło, czekając aż się roztopi.
3. Na maśle z gorczycą, na niewielkim ogniu, szklimy cebulę.
4.Kiedy cebula się zeszkli, a gorczyca ściemnieje, dokładamy kurki.
5.Smażymy na niewielkim ogniu przez 15 miniut (można przykryć patelnię przykrywką), od czasu do czasu mieszając.
6.Dodajemy śmietankę lub mascarpone, dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. W razie potrzeby regulujemy konsystencję zimną wodą lub wywarem warzywnym albo zasmażką. Można też, przed dodaniem do sosu, delikatnie ubić śmietankę.
7.Doprawiamy sos solą i pieprzem i gotujemy jeszcze chwilę.
Cały przepis dokładnie przepisałem ze strony http://pozytywnakuchnia.pl/sos-kurkowy/

500 g kurek (oczyszczone, umyte, osuszone)
1 cebula (drobno pokrojona
1 szklanka śmietanki kremowej lub 3 łyżki mascarpone
2 łyżki gorczycy
1 łyżeczka mąki (opcjonalnie)
60 g masła
sól, pieprz
1. Kurki przekładamy do rondla, zalewamy wodą i na dużym ogniu doprowadziwszy do wrzenia, obgotowujemy przez 5 minut; odcedzamy i delikatnie odciskamy.
2. Na suchej patelni prażymy gorczycę, aż zacznie intensywnie pachnieć i delikatnie "wyskakiwać". Zdejmujemy z ognia i dodajemy masło, czekając aż się roztopi.
3. Na maśle z gorczycą, na niewielkim ogniu, szklimy cebulę.
4.Kiedy cebula się zeszkli, a gorczyca ściemnieje, dokładamy kurki.
5.Smażymy na niewielkim ogniu przez 15 miniut (można przykryć patelnię przykrywką), od czasu do czasu mieszając.
6.Dodajemy śmietankę lub mascarpone, dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. W razie potrzeby regulujemy konsystencję zimną wodą lub wywarem warzywnym albo zasmażką. Można też, przed dodaniem do sosu, delikatnie ubić śmietankę.
7.Doprawiamy sos solą i pieprzem i gotujemy jeszcze chwilę.