- Sie 28, 2005
- 8,202
- 1,708
- 113
Sos makowy z cebulą i migdałami
1 cebula, posiekana
1 łyżka oleju z pestek winogron
1 łyżka maku, sparzonego i odsączonego
2 łyżki wina białego ( mozelskie)
2 łyżki płatków migdałowych
1 łyżeczka miodu
sól, biały pieprz, sok i skórka z cytryny do smaku.
Cebulę zeszklić na oleju, podlać winem, poddusić. Dodać płatki migdałowe, zmiksować. Dodać mak i dodatki smakowe. Wymieszać. W razie potrzeby rozrzedzić wodą lub winem do pożądanej gęstości.
Podawać do gotowanego kurczaka, do ryby na parze, do gotowanej wieprzowiny, do makaronu orechiette, do gotowanych brokułów i innych warzyw.
przepis autorski
qd
1 cebula, posiekana
1 łyżka oleju z pestek winogron
1 łyżka maku, sparzonego i odsączonego
2 łyżki wina białego ( mozelskie)
2 łyżki płatków migdałowych
1 łyżeczka miodu
sól, biały pieprz, sok i skórka z cytryny do smaku.
Cebulę zeszklić na oleju, podlać winem, poddusić. Dodać płatki migdałowe, zmiksować. Dodać mak i dodatki smakowe. Wymieszać. W razie potrzeby rozrzedzić wodą lub winem do pożądanej gęstości.
Podawać do gotowanego kurczaka, do ryby na parze, do gotowanej wieprzowiny, do makaronu orechiette, do gotowanych brokułów i innych warzyw.

przepis autorski
qd
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: