Sos musztardowy mojego teścia*

mysz

Member
Cze 11, 2006
19,624
0
0
400 ml śmietany 18%
1/3 musztardy sarebskiej kamis
2/3 musztardy chrzanowej kamis
szczypta soli
2 czubate łyżeczki cukru
łyżka octu

wymieszać, dodać trochę mleka bo gęstnieje po odstawieniu.

Przepis rodzinny, przekazywany z pokolenia na pokolenie, pochodzi gdzieś ze wschodu.
Nadaje się do sałatki jarzynowej, mięs i wędlin, gotowanych na twardo jaj.
Zdjęcia potem.

Wszystkie ilości składników są "mniej więcej", teść zawsze próbuje i tego doda, tamtego doda, wiadomo, każdy ma swój smak i zawsze ten sos trochę inny wychodzi.

wersja light:
śmietana 12% a kto wie, może i z jogurtem by wyszło
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: