Sos pomidorowo - warzywny na zime

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
SOS POMIDOROWO-WARZYWNY NA ZIME

5 kg pomidorow
1 kg marchwi
1 duza cebula
2 galazki selera naciowego / 1 maly korzeniowy /
kilka zabkow czosnku
peczek natki pietruszki / kilka korzeni pietruszki /
listki bazylii
sol
pieprz
cukier
- pomidory umyc dobrze i szybko pod biezaca woda
- rozgotowac je troche w duzym garnku, podlewajac niewielka iloscia wody
przetrzec przy pomocy przyrzadu do przecierania warzyw albo przepuscic przez maszynke do oddzielania miazszu od pestek i skorek / wloska “spremipomodoro” /
- odsaczyc nadmiar wody uzywajac plociennych workow lub duzego sita przykrytego plotnem / skroci to troche pozniejszy proces zageszczania sosu /
- przecier przelac do duzego garnka, dodac marchew i seler rozdrobnione w malakserze / liscie selera zostawic /, dodac czosnek i cebule przekrojona na pol / mozna je wlozyc do siateczki np. z tiulu – bedzie latwej je potem usunac /
- gotowac, mieszajac od czasu do czasu drewniana lyzka, aby przecier nie przywarl do dna
- natke pietruszki i liscie selera oplukac, a nastepnie dokladnie zwiazac nitka i wrzucic do gotujacego sie przecieru
doprawic przecier sola, pieprzem i cukrem / niewielka iloscia, gdyz wlasciwe doprawianie bedzie mialo miejsce podczas gotowania potraw /
gotowac przez 2 godziny / przy malych ilosciach nawet krocej /
- wyjac wiazke natki i selera oraz cebule i czosnek
- przecier przelozyc do wysterylizowanych sloikow, na dno sloika klasc po listku bazylii, potem wlac przecier, potem znowu listek bazylii i warstwe oliwy / tak aby dokladnie pokryla przecier /
- zamknac i pasteryzowac przez 30 minut / przy malych sloiczkach wystarczy 20 minut /
- mozna zrobic taki soso bez warzyw / pomidory, czosnek, sol, cukier, oliwa, listki bazylii /
- ja robie zwykle polowe z warzywami, polowe bez
- sos warzywny jest wlasciwie gotowym sosem do makaronu / wystarczy podgzrac i doprawic, a makaron posypac serem /

Jest to przepis polsko-wloski: wyciety z “Kobiety i Zycia”, przywieziony do
Wloch razem z kuchennym archiwum, a nastepnie dostosowany do sposobu wykonania slynnej wloskiej pomidorowej salsy / robionej zwykle bez dodatku warzyw i tak tez mozna to zrobic /

Jesli ktos hoduje pomidory na wieksza skale, polecam wloska
maszynke “spremipomodoro”.