Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Sos pomidorowo - warzywny na zime
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Linn" data-source="post: 138597" data-attributes="member: 52"><p><strong>SOS POMIDOROWO-WARZYWNY NA ZIME</strong></p><p></p><p>5 kg pomidorow</p><p>1 kg marchwi</p><p>1 duza cebula</p><p>2 galazki selera naciowego / 1 maly korzeniowy /</p><p>kilka zabkow czosnku</p><p>peczek natki pietruszki / kilka korzeni pietruszki /</p><p>listki bazylii</p><p>sol </p><p>pieprz </p><p>cukier</p><p>- pomidory umyc dobrze i szybko pod biezaca woda</p><p>- rozgotowac je troche w duzym garnku, podlewajac niewielka iloscia wody</p><p>przetrzec przy pomocy przyrzadu do przecierania warzyw albo przepuscic przez maszynke do oddzielania miazszu od pestek i skorek / wloska &#8220;spremipomodoro&#8221; /</p><p>- odsaczyc nadmiar wody uzywajac plociennych workow lub duzego sita przykrytego plotnem / skroci to troche pozniejszy proces zageszczania sosu /</p><p>- przecier przelac do duzego garnka, dodac marchew i seler rozdrobnione w malakserze / liscie selera zostawic /, dodac czosnek i cebule przekrojona na pol / mozna je wlozyc do siateczki np. z tiulu – bedzie latwej je potem usunac /</p><p>- gotowac, mieszajac od czasu do czasu drewniana lyzka, aby przecier nie przywarl do dna</p><p>- natke pietruszki i liscie selera oplukac, a nastepnie dokladnie zwiazac nitka i wrzucic do gotujacego sie przecieru</p><p>doprawic przecier sola, pieprzem i cukrem / niewielka iloscia, gdyz wlasciwe doprawianie bedzie mialo miejsce podczas gotowania potraw /</p><p>gotowac przez 2 godziny / przy malych ilosciach nawet krocej /</p><p>- wyjac wiazke natki i selera oraz cebule i czosnek</p><p>- przecier przelozyc do wysterylizowanych sloikow, na dno sloika klasc po listku bazylii, potem wlac przecier, potem znowu listek bazylii i warstwe oliwy / tak aby dokladnie pokryla przecier /</p><p>- zamknac i pasteryzowac przez 30 minut / przy malych sloiczkach wystarczy 20 minut /</p><p>- mozna zrobic taki soso bez warzyw / pomidory, czosnek, sol, cukier, oliwa, listki bazylii /</p><p>- ja robie zwykle polowe z warzywami, polowe bez</p><p>- sos warzywny jest wlasciwie gotowym sosem do makaronu / wystarczy podgzrac i doprawic, a makaron posypac serem /</p><p></p><p>Jest to przepis polsko-wloski: wyciety z &#8220;Kobiety i Zycia&#8221;, przywieziony do </p><p>Wloch razem z kuchennym archiwum, a nastepnie dostosowany do sposobu wykonania slynnej wloskiej pomidorowej salsy / robionej zwykle bez dodatku warzyw i tak tez mozna to zrobic /</p><p></p><p>Jesli ktos hoduje pomidory na wieksza skale, polecam wloska </p><p>maszynke &#8220;spremipomodoro&#8221;.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Linn, post: 138597, member: 52"] [B]SOS POMIDOROWO-WARZYWNY NA ZIME[/B] 5 kg pomidorow 1 kg marchwi 1 duza cebula 2 galazki selera naciowego / 1 maly korzeniowy / kilka zabkow czosnku peczek natki pietruszki / kilka korzeni pietruszki / listki bazylii sol pieprz cukier - pomidory umyc dobrze i szybko pod biezaca woda - rozgotowac je troche w duzym garnku, podlewajac niewielka iloscia wody przetrzec przy pomocy przyrzadu do przecierania warzyw albo przepuscic przez maszynke do oddzielania miazszu od pestek i skorek / wloska “spremipomodoro” / - odsaczyc nadmiar wody uzywajac plociennych workow lub duzego sita przykrytego plotnem / skroci to troche pozniejszy proces zageszczania sosu / - przecier przelac do duzego garnka, dodac marchew i seler rozdrobnione w malakserze / liscie selera zostawic /, dodac czosnek i cebule przekrojona na pol / mozna je wlozyc do siateczki np. z tiulu – bedzie latwej je potem usunac / - gotowac, mieszajac od czasu do czasu drewniana lyzka, aby przecier nie przywarl do dna - natke pietruszki i liscie selera oplukac, a nastepnie dokladnie zwiazac nitka i wrzucic do gotujacego sie przecieru doprawic przecier sola, pieprzem i cukrem / niewielka iloscia, gdyz wlasciwe doprawianie bedzie mialo miejsce podczas gotowania potraw / gotowac przez 2 godziny / przy malych ilosciach nawet krocej / - wyjac wiazke natki i selera oraz cebule i czosnek - przecier przelozyc do wysterylizowanych sloikow, na dno sloika klasc po listku bazylii, potem wlac przecier, potem znowu listek bazylii i warstwe oliwy / tak aby dokladnie pokryla przecier / - zamknac i pasteryzowac przez 30 minut / przy malych sloiczkach wystarczy 20 minut / - mozna zrobic taki soso bez warzyw / pomidory, czosnek, sol, cukier, oliwa, listki bazylii / - ja robie zwykle polowe z warzywami, polowe bez - sos warzywny jest wlasciwie gotowym sosem do makaronu / wystarczy podgzrac i doprawic, a makaron posypac serem / Jest to przepis polsko-wloski: wyciety z “Kobiety i Zycia”, przywieziony do Wloch razem z kuchennym archiwum, a nastepnie dostosowany do sposobu wykonania slynnej wloskiej pomidorowej salsy / robionej zwykle bez dodatku warzyw i tak tez mozna to zrobic / Jesli ktos hoduje pomidory na wieksza skale, polecam wloska maszynke “spremipomodoro”. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Sos pomidorowo - warzywny na zime
Top
Bottom