sos pomidorowy podstawowy wg Petera Reinharta

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
znakomity sos pomidorowy!

36gz.jpg


sos na 4 pizze

- puszka pomidorów w kostkach - ok 450 g (i tu jest problem, bo niektóre mają strasznie dużo tego sosu. Ja trafiłam na super pulpę pomidorową firmy muffi. Są w kosteczkach, ale bardzo drobnych - i całość jest porządnie gęsta)
- łyżka octu balsamicznego lub świeżo wyciśniętego soku cytryny (alnbo mieszanki powyższych)
- duża szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 0,5 łyżeczki suszonej bazylii (lub 1 łyżka świeżej posiekanej bazylii)
- 0,5 łyżeczki suszonego oregano (lub pół łyżki świeżej posiekanej bazylii)
- 0,5 łyżki czosnku granulowanego (lub 2 duże lub 3 małe ząbki czosnku, posiekane lub zmiażdżone)
- 0,5 łyżeczki soli

składniki dokładnie wymieszać. pomidorów pod żadnym pozorem nie podgrzewać. Można przechowywać w lodówce do tygodnia.
 

Małgoś.dz.

Member
Paź 25, 2004
4,687
0
0
Hmmm, rozumiem, że tutaj sporą rolę gra ten ocet balsamiczny?
Bo tak czytam przepis i uświadamiam sobie, że w sumie robię niemal identyczny. Niemal, bo tylko tego octu balsamicznego nigdy nie dodawałam do takiego sosu... :roll:
Pulpę pomidorową - to zawsze własnej produkcji daję. A produkcję mam już na wielką skalę. :mrgreen: Taki domowy sosik pomidorowy - to jest miodzio. ;)

Dzięki Małgoś za przepis
icon_smile.gif
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
ocet balsamiczny (lub cytryna) to wg autora KLUCZ do wszystkeogo w tym sosie. Takie ,, byc albo nie być".
 

Małgoś.dz.

Member
Paź 25, 2004
4,687
0
0
No nie wierzę, jeszcze tego nie napisałam...? :dump:
Ten sos jest przepyszny!
icon_smile.gif
Prawdę mówiąc stosuję o ostatnio namięnie do wszelkich lazanii, canneloni i innych zapiekanek. :handclaps:
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Linn, oczywiście miało być Mutti, nie mam pojęcia, czemunapisałam muffi


Małgoś - cieszę się bardzo!
 

nurthena

Member
Paź 23, 2005
320
0
0
a czy do sosu nie mozna uzyc zwyklych pomidorow?? Boc os tej pulpy nigdy nie widzialam .
A swoja droga to ta pizza wyglada strasznie apetycznie mm :*
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
można, ale ja nie jestem zadowolona z efektów ze zwykłymi...
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
można - ja tak robię - bo zawsze mi zostaje. Znaczy właściwie nie trzeba podgrzewac, bo podgrzewa się sam w połączeniu z gorącym makaronem
 

Meg

Member
Gru 11, 2005
370
0
0
Zrobiłam, było smaczne choć jak dla mnie ciut za kwaśne (za dużo soku z cytryny..), ale towarzyszowi talerza bardzo smakowało
icon_smile.gif
Następnym razem wypróbuję go z pizzą
icon_smile.gif
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
to prawda, jest kwasny i Reinhart nazywa to ,,jasnością" - brightness - mi akurat kwaśny smakuje - ale zawsze dostosowuję ilość cytryny cyz octu winngo do kwaśności pomidorów.


no i najlepszy jest rzecz jasna pizzy
 

eirl

Member
Lip 24, 2007
108
0
0
Ten sos jest przepyszny, moi w domu nie mogli przejść obok niego obojętnie. Jest rewelacyjny. Wreszcie nie muszę używać beznadziejnych ketchup'ków i przecierów bez smaku. Dzięki.
 

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
0
36
Pyszny, robiłam już wielokrotnie. Zawsze przygotowuję go parę godzin wcześniej żeby smaki się "przegryzły". Ja daję pomidory firmy "CIRIO", bo jak się zabieram za pizzę, to nigdy tych z "Mutti" znaleźć nie mogę. Dziękuję za świetny przepis
cvety.gif
 

moni20

Member
Lis 18, 2007
3,319
0
0
tez zaczelam robic ten sos ... i juz innego nie bede robila nigdy!!!!!!
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: