- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Pyszny sposób na ciekawy sos do mięs. Przepis z książki "Kuchnia żydowska" Elisabeth Wolf-Cohen. W książce podawany był do niego ozorek, ale poniewąz nie jadamy, zrobiłam z filetem z kurczaka. Idealnie komponuje się z drobiem.
2 filety z piersi kurczaka
2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki czarnego świeżo zmielonego pieprzu
2 rozgniecione goździki
sól do smaku
sos:
2 cebule pokrojone w pióra
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki cynamonu
1 puszka siekanych pomidorów
2 łyżki białego octu winnego
1 łyżeczki ostrej musztardy
1 łyżka cukru
1 listek laurowy
50 g rodzynek
sól i czarny pieprz do smaku
olej do smażenia
1. Oba filety z kurczaka przekroić w poprzek, tak, aby uzyskać w sumie 4 nie za grube sznycle. Mięso marynować w oleju z cynamonem, pieprzem, goździkiem i solą przez 30 minut.
Filety smażymy na niewielkiej ilości oleju z obu stron na złoto. Zdejmujemy z patelni.
2. Teraz przygotowujemy sos: na tej samej patelni podsmażamy obraną, posiekaną w pióra cebulę, aż będzie lekko złota. Posypujemy ja maka i gotujemy 1 minutę, mieszając.
Następnie dodać pomidory z puszki, ocet, musztardę, cukier, cynamon, rodzynki oraz listek laurowy. Gotować, od czasu do czasu mieszając, 10 minut, aż sos częściowo odparuje i zgęstnieje. Doprawić do smaku solą i/lub pieprzem.
Do sosu przełożyć usmażone wcześniej mięso, pokryć sosem, podgrzewać razem ok. 3 minuty.
Na zdjęciu podane wraz z kaszą gryczaną z makaronem, Varnishkes.

2 filety z piersi kurczaka
2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki czarnego świeżo zmielonego pieprzu
2 rozgniecione goździki
sól do smaku
sos:
2 cebule pokrojone w pióra
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki cynamonu
1 puszka siekanych pomidorów
2 łyżki białego octu winnego
1 łyżeczki ostrej musztardy
1 łyżka cukru
1 listek laurowy
50 g rodzynek
sól i czarny pieprz do smaku
olej do smażenia
1. Oba filety z kurczaka przekroić w poprzek, tak, aby uzyskać w sumie 4 nie za grube sznycle. Mięso marynować w oleju z cynamonem, pieprzem, goździkiem i solą przez 30 minut.
Filety smażymy na niewielkiej ilości oleju z obu stron na złoto. Zdejmujemy z patelni.
2. Teraz przygotowujemy sos: na tej samej patelni podsmażamy obraną, posiekaną w pióra cebulę, aż będzie lekko złota. Posypujemy ja maka i gotujemy 1 minutę, mieszając.
Następnie dodać pomidory z puszki, ocet, musztardę, cukier, cynamon, rodzynki oraz listek laurowy. Gotować, od czasu do czasu mieszając, 10 minut, aż sos częściowo odparuje i zgęstnieje. Doprawić do smaku solą i/lub pieprzem.
Do sosu przełożyć usmażone wcześniej mięso, pokryć sosem, podgrzewać razem ok. 3 minuty.
Na zdjęciu podane wraz z kaszą gryczaną z makaronem, Varnishkes.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: