Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Sosy
Sos satay*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Iguana" data-source="post: 125544" data-attributes="member: 11"><p>Porcja dla 4-6 osob. </p><p>Czas przygotow. 30 min. </p><p></p><p>skład:</p><p>8 suszonych czerwonych papryczek chilli, </p><p>8 szalotek, </p><p>1 zabek czosnku, </p><p>12-16 orzeszkow cashew, </p><p>150 g masla orzechowego, </p><p>2 lyzki oleju, </p><p>250 ml mleka kokosowego, </p><p>4 lyzki soku cytrynowego, </p><p>1 lyzeczka brazowego cukru, </p><p>sol. </p><p></p><p>1. Papryczki chilli zalac ciepla woda i moczyc przez 15 min. Wyjac, przekroic i usunac nasiona. </p><p>2. Osaczone z wody papryczki, szalotki, orzeszki i czosnek drobno posiekac, a nastepnie utrzec w mozdzierzu na gladka paste. </p><p>3. W plaskim garnku rozgrzac olej, wlozyc utarta paste i stale mieszajac smazyc przez 5 min. </p><p>4. Do garnka z pasta wlac mleko kokosowe. Na malym ogniu doprowadzic do wrzenia stale mieszajac. Dodac sok cytrynowy, cukier, maslo orzechowe. Doprawic sola i wymieszac. Gotowac na malym ogniu jeszcze przez 2 min. Sos powinien byc gesty. Gdyby byl zbyt gesty mozna dolac troche wody. </p><p></p><p> Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 17 &quot;Kuchnie Dalekiego Wschodu&quot;, strona 50.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Iguana, post: 125544, member: 11"] Porcja dla 4-6 osob. Czas przygotow. 30 min. skład: 8 suszonych czerwonych papryczek chilli, 8 szalotek, 1 zabek czosnku, 12-16 orzeszkow cashew, 150 g masla orzechowego, 2 lyzki oleju, 250 ml mleka kokosowego, 4 lyzki soku cytrynowego, 1 lyzeczka brazowego cukru, sol. 1. Papryczki chilli zalac ciepla woda i moczyc przez 15 min. Wyjac, przekroic i usunac nasiona. 2. Osaczone z wody papryczki, szalotki, orzeszki i czosnek drobno posiekac, a nastepnie utrzec w mozdzierzu na gladka paste. 3. W plaskim garnku rozgrzac olej, wlozyc utarta paste i stale mieszajac smazyc przez 5 min. 4. Do garnka z pasta wlac mleko kokosowe. Na malym ogniu doprowadzic do wrzenia stale mieszajac. Dodac sok cytrynowy, cukier, maslo orzechowe. Doprawic sola i wymieszac. Gotowac na malym ogniu jeszcze przez 2 min. Sos powinien byc gesty. Gdyby byl zbyt gesty mozna dolac troche wody. Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 17 "Kuchnie Dalekiego Wschodu", strona 50. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Sosy
Sos satay*
Top
Bottom