Sos serowy rokpol do steków, drobiu i makaronu

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
rokpol.JPG

1 łyżka masła
1 łyżka mąki
150 ml mleka
ok. 2 czubate łyżki pokruszonego sera rokpol (lub innego sera z niebieską pleśnią)

sól i świeżo mielony biały pieprz do smaku

W małym rondelku roztapiamy łyżkę masła. Dodajemy łyżkę mąki i przez chwilę smażymy, mieszając. Następnie, energicznie mieszająć, dolewamy mleko. Do gotującego się sosu dodajemy pokruszony ser i mieszamy, aż ser się rozpuści. Pod koniec doprawiamy sos do smaku świeżo zmielonym białym pieprzem i solą.
Jeśli chcemy rzadszy sos, dodajemy więcej mleka.
 

Załączniki

  • rokpol.JPG
    rokpol.JPG
    106 KB · Wyświetleń: 3
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy