Sos słodko-kwaśny

villanelle

Member
Sty 29, 2006
1,286
0
0
Właśnie zrobiłam i jestem mile zaskoczona
lecker.gif
Zostało troszeczkę w garnku, to już każdy zasmakował i stwierdziły, że bardzo dobry, a przy tym na pewno zdrowszy niż te słoikowane słodko-kwaśne Uncle Ben's czy też Pudliszki. Lepszy, bo własny! Przepis znalazłam w zbiorach Wielkie Żarcie. U nas zdażało się kiedyś kupować sos słodko-kwaśny Uncle Ben's, a od tamtej pory chodzi za nami ten smak. Dlatego dla wszystkich, ale nie tylko, tych którzy znają i lubią takie smaki polecam!

składniki:
3 kg pomidorów
1 kg cebuli
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
1 puszka ananasów
1 puszka kukurydzy
6 ząbków czosnku
0,5 łyżki chili z torebki
2 łyżki musztardy
2 łyżki papryki słodkiej mielonej
1 łyżka curry
1 łyżka pieprzu mielonego
3 szkl cukru
1 szkl octu
2 łyżki soli
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

sposób przygotowania:
1. pomidory obrać ze skórki i pokroić w kostkę, cebulę pokroić w piórka. wymieszać, posolić i gotować na wolnym ogniu ok. 1 godz.
2. następnie dodać pokrojonego w kostkę ananasa i pokrojoną w kostkę paprykę oraz pozostałe składniki (oprócz mąki) i gotować ok. 30 min.
3. na koniec rozrobić mąkę z niewielką ilością wody lub soku z ananasa i dodać do sosu. zagotować
4. gorący sos wkładać do słoików
5. pasteryzować 20 min

w zimie wystaczy dodać jakieś podsmażone mięsko i obiad gotowy

Moje uwagi:
1. Dodałam o 1 szklankę + trochę cukru mniej. I to chyba największa różnica.
2. Resztę m. in. przyprawy można dozować wg uznania. Ja np. nie dodałam czubatej 1/2 łyżki chili tylko bardzo płaską 1/2 łyżki.

PS. Jak tylko zapasteryzuje zrobię zdjęcie.
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Paź 30, 2004
27,446
4
38
muszę koniecznie wypróbować, ale wcześniej przetrę pomidory, no i raczej nie dodam curry
icon_smile.gif
 

villanelle

Member
Sty 29, 2006
1,286
0
0

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Paź 30, 2004
27,446
4
38
Musisz zacząć robić przeciery pomidorowe na zimę to po pierwszych 50 kg pomidorów nauczysz się cierpliwosci
icon_lol.gif
icon_wink.gif

Tak sobie myślę, że chyba dam świeżego ananasa i dorzucę jeszcze pędy bambusa takie z puszki i marchewkę w grubych słupkach i będzie Uncle Ben's jak malowany
icon_mrgreen.gif
 

eirl

Member
Lip 24, 2007
108
0
0
Ja uwielbiam pędy bambusa więc też dodam, a skoro sosik można pasteryzować to tym bardziej zrobię. Dzięki villanelle zaczęłam to robić.
 

villanelle

Member
Sty 29, 2006
1,286
0
0
Bardzo się cieszę, że nie tylko ja go wypróbuję, a jest naprawdę warto. Moja mama wyjadając wczoraj pozostałości sosu stwierdziła, że jest bardzo dobry, choć ona w takich smakach nie gustuje wcale
icon_razz.gif
Dzisiaj jedliśmy jeden słoiczek na obiad na próbę i stwierdzam, że w następnej turze jeszcze bardziej zmniejszę ilość curry (w proszku). No i marchewka z pędami bambusa, że też o tym wcześniej nie pomyślałam - dzięki za przypomnienie!
 

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
Margot @ 18 Aug 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=564836ojej ,ale fajny sos ,żeby mi się tylko chciało zrobić...
czy Ty masz Margot jakas tajemna umowe z Matka Natura i masz moze jakies dodatkowe godziny w ciagu dnia ktorych my nie mamy??
gruebel_2.gif
i jakis zapasowy akumulatorek??
gruebel_2.gif
bo ja sie ciagle zastanawiam jak Ty to robisz ze udaje Ci sie wyprobowac te wszystkie przepisy?!?! jestes naprawde niesamowita...
daumen.gif
bussi.gif
 

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
Margot @ 18 Aug 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=564841a ja uwielbiam pracę kuchenne
ja tez, ale czasami naprawde nie starcza mi juz sily i ochoty...
icon_frown.gif

bo tyle rzeczy ciagle wokol do zrobienia...
cry_1.gif

fakt ze ciagle musze cos przygotowywac do szkoly wiec tego czasu potem niewiele mi zostaje...
a maz tez czesto mowi - i troche racji ma... - ze czasami przeciez lepiej zrobic szybka kanapke i wyjechac gdzies dluzej w plener
icon_wink.gif
 

villanelle

Member
Sty 29, 2006
1,286
0
0
Bea73 @ 18 Aug 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=564844ja tez, ale czasami naprawde nie starcza mi juz sily i ochoty...
icon_frown.gif

bo tyle rzeczy ciagle wokol do zrobienia...
cry_1.gif

fakt ze ciagle musze cos przygotowywac do szkoly wiec tego czasu potem niewiele mi zostaje...
a maz tez czesto mowi - i troche racji ma... - ze czasami przeciez lepiej zrobic szybka kanapke i wyjechac gdzies dluzej w plener
icon_wink.gif
Całkowicie cię rozumiem. Margot to chyba ma potajemnie dobę dłuższą
icon_biggrin.gif
Osobiście zdarza mi się "nic nie robić" bo jestem taka padnięta, że wszystkiego się odechciewa. Nic tylko siedzieć albo wyjść gdzieś, byle uciec o codzienności. Mimo wszystko przetwory mnie już tak wciągły, że brakło mi słoiczków
icon_mrgreen.gif
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
1
0
przepis zapowiada się świetnie, zrobię, jak tylko remont kuchni się u nas skończy. Od dłuższego czasu szukałam czegoś w tym stylu
anbetung.gif
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Paź 30, 2004
27,446
4
38
Zrobiłam i musiałam wczoraj odganiać wszystkich od garnka łącznie z sobą
icon_lol.gif
pyszne wyszło!
Po dodaniu 4 marchewek, puszki pędów bambusa i świeżego ananasa w kawałkach(z kukurydzy zrezygowałam) wyszło mi ok. 6 litrów sosu
icon_eek.gif
dzisiaj na obiad będzie z kurczakiem i ryżem a reszta powędruje do słoików i na pewno zrobię jeszcze co najmniej jedną porcję.
Aha, cukru dałam o jedną szklankę mniej i zrezygnowałam z musztardy i curry, no i ostrożnie z chilli trzeba, bo te 1/2 łyżki czuć bardzo, mnie to nie przeszkadza ale dla innych może być zbyt ostre
icon_wink.gif
Do zagęszczenia wystarczyła mi jedna czubata łyżka maizeny/skrobi kukurydzianej.

EDIT: dołączam zdjęcie
icon_smile.gif


sweet_sour1.JPG
 

Załączniki

  • sweet_sour1.JPG
    sweet_sour1.JPG
    50 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Paź 30, 2004
27,446
4
38
Ojjj właśnie wciągnęliśmy z ryżem i kurczakiem na chrupko
mniam.gif
icon_mrgreen.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
2
0
ciekawa jestem jak sie zachowa marchewka i bambus przy dluzszym lezakowaniu w sosie.
Da sie kombinowac z sosem do jednego obiadu? Np. z puszki pomidorow?
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Paź 30, 2004
27,446
4
38
CYTATciekawa jestem jak sie zachowa marchewka i bambus przy dluzszym lezakowaniu w sosie.
Tzn? Co masz na myśli konkretnie? Zepsują się?

CYTATDa sie kombinowac z sosem do jednego obiadu? Np. z puszki pomidorow?
Na pewno się da tylko chyba wtedy do smaku trzeba ocet dolewać, bo ciężko przeliczyć te 3 kg pomidorów na puszki
icon_wink.gif
 

villanelle

Member
Sty 29, 2006
1,286
0
0
Cieszę się, że smakowało. W swojej wersji też dodałam o szklankę curku mniej z trzema to by już było tylko słodkie
icon_biggrin.gif


Dziuniu przecierałaś te 3kg?