- Wrz 17, 2004
- 44,979
- 6
- 0
350g zurawin
200g cukru
250ml wody
Cukier rozpuscic w wodzie i zagotwac. Dodac zurawiny, jeszcze raz zagotowac i gotowac na malym ogniu ok 10 min. Odstawic do ostygniecia i przelozyc do sloika do lodowki.
Mozna go przetrzec przez sito otrzymujac galaretke.
Sos ten poznalam wiele lat temu w Ikei, gdzie podaja go z klopsikami szwedzkimi i jak maz sie upiera przy indyku na swieto dziekczynienia tak ja na sos.
A pierwszy nasz wspolny indyk w Niagarze byl bez sosu. Dojechalismy tak pozno, ze wszystko im "wyszlo" i mogli jedynie zaproponowac dzem!
Ale indyk z dzemem...
200g cukru
250ml wody
Cukier rozpuscic w wodzie i zagotwac. Dodac zurawiny, jeszcze raz zagotowac i gotowac na malym ogniu ok 10 min. Odstawic do ostygniecia i przelozyc do sloika do lodowki.
Mozna go przetrzec przez sito otrzymujac galaretke.
Sos ten poznalam wiele lat temu w Ikei, gdzie podaja go z klopsikami szwedzkimi i jak maz sie upiera przy indyku na swieto dziekczynienia tak ja na sos.
A pierwszy nasz wspolny indyk w Niagarze byl bez sosu. Dojechalismy tak pozno, ze wszystko im "wyszlo" i mogli jedynie zaproponowac dzem!
Ale indyk z dzemem...

Ostatnią edycję dokonał moderator: