Spätzle i Käsespätzle

bawareczka

Member
Wrz 7, 2010
3,391
0
0
Spätzle
250g maki,
2 jajka,
1 lyzeczka soli,
125ml wody.

Z powyzszych skladnikow wyrobic lyzka ciasto az pojawia sie pecherzyki powietrza. Przepuscic przez praske do spätzli na wrzaca osolona wode. Mozna ciasto polozyc na wilgotna deske do krojenia i odcinac nozem cienkie paseczki ale ja tej sztuki nie umiem, tarkuje wszystkie do wody.

Gotowe Spätzle podaje z sosem albo robie:

Käsespätzle
150g startego sera zoltego,
125 ml smietany,
2 male cebule,
2 lyzki masla,
peczek szczypiorku.

2/3 sera zmieszac ze Spätzlami i wylozyc w zaroodpornym naczyniu. Polac smietana i posypac reszta sera. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180° az ser sie stopi. W tym czasie obrac cebule, pokroic w drobna kostke, podsmazyc na masle. Upieczone Spätzle posypac cebulka i szczypiorkiem.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

doris71

Member
Lis 9, 2008
9,365
0
0
miałam na obiad, z lenistwa, bo nie chciało mi sie obierać ziemniaków, zamieszałam i kładam łyżką na wrzątek, były pyszne, i nic dziwnego, bo ja kocham kluchy
 

kleinschatz

Member
Cze 20, 2010
403
0
0
lecker.gif

Käsknöpfle. Tak sie tu w rejonie Jeziora Bodenskiego nazywaja- Guziki z serem.

U nas nie daje sie smietany, a utarzym serem przeklada sie warstwy goracych Spetzli, jöz sie nie zapieka,
za to polewa sie roztopionym maslem.

Ser miesza sie z 2-3 gatunköw, twardych seröw raczej smierdzacych.

Bawareczko, czy wiesz jak sie tlumaczy "Griffiges Mehl" ? Ponoc z takiej maki najlepsze wychodza.
 

Margarete

Member
Cze 23, 2007
1,969
0
0
kleinschatz @ 6 Feb 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1087549
lecker.gif

Käsknöpfle. Tak sie tu w rejonie Jeziora Bodenskiego nazywaja- Guziki z serem.

U nas nie daje sie smietany, a utarzym serem przeklada sie warstwy goracych Spetzli, jöz sie nie zapieka,
za to polewa sie roztopionym maslem.

Ser miesza sie z 2-3 gatunköw, twardych seröw raczej smierdzacych.

Bawareczko, czy wiesz jak sie tlumaczy "Griffiges Mehl" ? Ponoc z takiej maki najlepsze wychodza.
Ja nie Bawareczka, ale moze sie przydam: najbardziej odpowiednia maka na makaron i wszelkie rodzaju kluski czy makarony jest tzw. "doppelgriffiges Mehl" Jej ziarenka sa wieksze, grubsze niz te w normalnej mace. Dlatego nie "kurzy sie" ona przy wysypywaniu i latwiej wchlania wode. Ciasto przez to jest bardziej elastyczne i daje sie dobrze formowac. W Niemczech tego typu maka to "Instant 405" w Polsce chyba krupczatka. Ja czesto kupuje "Hartweizenmehl" u mojego internetowego piekarza, super maka, jeszcze lepsza niz Instant na przyklad na pierogi.
 

bawareczka

Member
Wrz 7, 2010
3,391
0
0
Margarete super, ze napisalas, bo ja nie mialam pojecia.
A zapomnialam napisac, ze przepis nie od tesciowej ;) ale z gazety "Land Lust", mojej ulubionej
 

Marg

Well-known member
Wrz 23, 2008
17,678
78
48
Ciekawe, czy praska do ziemniaków dałaby radę
gruebel_2.gif
Bo ja to robię podobne w składzie kluchy, zwane "łyzką kładzione"
icon_mrgreen.gif


Szukałam grafiki do tych szpacli i znalazłam coś takiego:
spaetzlekarte.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

bawareczka

Member
Wrz 7, 2010
3,391
0
0
hihi faja mapa
icon_smile.gif
czyli ja mieszkam w krainie Spätzli
icon_smile.gif
mniam

Czy praska by dala rade nie mam pojecia, w sumie to ciasto jest dosc rzadkie. Moja praska ma jednak wieksze dziurki. Jak ja postawie z ciastem dluzszy czas na garnku to to ciasto splywa samo powolutku. Jak bys probowala to wkladaj do praski niewielkie ilosci by nie wylazilo bokami, no moze raczej gora, wiesz o co mi chodzi ;)
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,460
1,576
113
Też bardzo lubię spätzle. Do niedawna robiłam przy pomocy takiej tarki. Ostatnio wypróbowałam kilka razy odcinanie z deski i zdecydowanie wolę tę metodę. Szybciej i łatwiejsze mycie sprzętu.
icon_mrgreen.gif
Plastikową deskę moczę wodą a ciasto odcinam stalową skrobką.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,607
4,008
113
A ja ich jeszcze nigdy nie gotowałam, choć mnie nieraz kusiły.
Musze spróbować.
icon_smile.gif
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,460
1,576
113
Ja robię z takiego przepisu, który mam już od bardzo dawna. Nawet nie pamiętam skąd mam go zapisanego w takiej formie. Może doczytasz. Tam oprócz przepisu jest też coś napisane o serwowaniu.
Możesz też pooglądać tutaj.
 

bawareczka

Member
Wrz 7, 2010
3,391
0
0
pewnie moze byc, dziurki wygladaja na takie jak w moim hoblu, tarce czy jak to sie nazywa

a robi sie naprawde szybko, jedno z moich ulubionych dan. Czesto zapiekam nie tylko z serem jak w powyzszym przepisie ale z roznymi warzywami.
 

MarthaB

Well-known member
Kwi 9, 2009
2,857
86
48
melduję, że zrobiłam. Nie wiedziałam ile mieszać, bo żadnych pęcherzyków powietrza nie widziałam
icon_smile.gif
więc po prostu przetarłam przez to sitko. Łyżką było ciężko, ale znalazłam w szufladzie takie coś małe płaskie którym wyrónuję masy na tortach
icon_smile.gif
i tym przetarło się rewelacyjnie.
Same kluseczki - bomba, będę robić. Ale z tym zapiekanym serem i śmietaną mniej mi smakowało.
Dzięki za przepis!
 

bawareczka

Member
Wrz 7, 2010
3,391
0
0
ja mieszam doslownie chwilke, tak by skladniki sie polaczyly
ja te z cebulka i serem wlasnie uwielbiam ;)

Ciesze sie, ze smakowaly
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
MarthaB @ 21 Mar 2015 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1569000melduję, że zrobiłam. Nie wiedziałam ile mieszać, bo żadnych pęcherzyków powietrza nie widziałam
icon_smile.gif
więc po prostu przetarłam przez to sitko. Łyżką było ciężko, ale znalazłam w szufladzie takie coś małe płaskie którym wyrónuję masy na tortach
icon_smile.gif
i tym przetarło się rewelacyjnie.
Same kluseczki - bomba, będę robić. Ale z tym zapiekanym serem i śmietaną mniej mi smakowało.
Dzięki za przepis!
Te kluchy są też bardzo smaczne posypane skwarkami z kiełbasy lub boczku i z cebulką usmażoną,
posypuję fetą, bryndzą lub gruyerem albo cheddarem ale niekoniecznie trzeba posypywać serami.

Nigdy robiłam zapiekanych, a kombinacji może być wiele
mniam.gif
już widzę oczami wyobraźni z kapustą kiszoną i pieczarkami
mniam.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: