- Wrz 7, 2010
- 3,391
- 0
- 0
Spätzle
250g maki,
2 jajka,
1 lyzeczka soli,
125ml wody.
Z powyzszych skladnikow wyrobic lyzka ciasto az pojawia sie pecherzyki powietrza. Przepuscic przez praske do spätzli na wrzaca osolona wode. Mozna ciasto polozyc na wilgotna deske do krojenia i odcinac nozem cienkie paseczki ale ja tej sztuki nie umiem, tarkuje wszystkie do wody.
Gotowe Spätzle podaje z sosem albo robie:
Käsespätzle
150g startego sera zoltego,
125 ml smietany,
2 male cebule,
2 lyzki masla,
peczek szczypiorku.
2/3 sera zmieszac ze Spätzlami i wylozyc w zaroodpornym naczyniu. Polac smietana i posypac reszta sera. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180° az ser sie stopi. W tym czasie obrac cebule, pokroic w drobna kostke, podsmazyc na masle. Upieczone Spätzle posypac cebulka i szczypiorkiem.
250g maki,
2 jajka,
1 lyzeczka soli,
125ml wody.
Z powyzszych skladnikow wyrobic lyzka ciasto az pojawia sie pecherzyki powietrza. Przepuscic przez praske do spätzli na wrzaca osolona wode. Mozna ciasto polozyc na wilgotna deske do krojenia i odcinac nozem cienkie paseczki ale ja tej sztuki nie umiem, tarkuje wszystkie do wody.
Gotowe Spätzle podaje z sosem albo robie:
Käsespätzle
150g startego sera zoltego,
125 ml smietany,
2 male cebule,
2 lyzki masla,
peczek szczypiorku.
2/3 sera zmieszac ze Spätzlami i wylozyc w zaroodpornym naczyniu. Polac smietana i posypac reszta sera. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180° az ser sie stopi. W tym czasie obrac cebule, pokroic w drobna kostke, podsmazyc na masle. Upieczone Spätzle posypac cebulka i szczypiorkiem.
Ostatnią edycję dokonał moderator: