Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Zapiekanki
Spätzle i Käsespätzle
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="bawareczka" data-source="post: 1087390" data-attributes="member: 23241"><p><strong>Spätzle</strong></p><p>250g maki,</p><p>2 jajka,</p><p>1 lyzeczka soli,</p><p>125ml wody.</p><p></p><p>Z powyzszych skladnikow wyrobic lyzka ciasto az pojawia sie pecherzyki powietrza. Przepuscic przez praske do spätzli na wrzaca osolona wode. Mozna ciasto polozyc na wilgotna deske do krojenia i odcinac nozem cienkie paseczki ale ja tej sztuki nie umiem, tarkuje wszystkie do wody.</p><p></p><p>Gotowe Spätzle podaje z sosem albo robie: </p><p></p><p><strong>Käsespätzle</strong></p><p>150g startego sera zoltego,</p><p>125 ml smietany,</p><p>2 male cebule,</p><p>2 lyzki masla,</p><p>peczek szczypiorku.</p><p></p><p>2/3 sera zmieszac ze Spätzlami i wylozyc w zaroodpornym naczyniu. Polac smietana i posypac reszta sera. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180° az ser sie stopi. W tym czasie obrac cebule, pokroic w drobna kostke, podsmazyc na masle. Upieczone Spätzle posypac cebulka i szczypiorkiem.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="bawareczka, post: 1087390, member: 23241"] [B]Spätzle[/B] 250g maki, 2 jajka, 1 lyzeczka soli, 125ml wody. Z powyzszych skladnikow wyrobic lyzka ciasto az pojawia sie pecherzyki powietrza. Przepuscic przez praske do spätzli na wrzaca osolona wode. Mozna ciasto polozyc na wilgotna deske do krojenia i odcinac nozem cienkie paseczki ale ja tej sztuki nie umiem, tarkuje wszystkie do wody. Gotowe Spätzle podaje z sosem albo robie: [B]Käsespätzle[/B] 150g startego sera zoltego, 125 ml smietany, 2 male cebule, 2 lyzki masla, peczek szczypiorku. 2/3 sera zmieszac ze Spätzlami i wylozyc w zaroodpornym naczyniu. Polac smietana i posypac reszta sera. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180° az ser sie stopi. W tym czasie obrac cebule, pokroic w drobna kostke, podsmazyc na masle. Upieczone Spätzle posypac cebulka i szczypiorkiem. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Zapiekanki
Spätzle i Käsespätzle
Top
Bottom