- Wrz 17, 2004
- 44,979
- 6
- 0
na 2 osoby
spagetti (krotkiego bierze sie na grubosc kciuka na osobe)
2-3 kurzetki (czyli mlode cukinie spozywane ze skorka)
2-4 zabki czosnku , ale jak ktos lubi ostro to moze byc i 2x tyle
oliwa
parmezan
Czosnek obrac, zmiazdzyc miedzy deska a ostrzem noza i wysmazac na oliwie. Lepiej wysmazac na srednim ogniu - wtedy sie tak nie pali, a pachnie mocniej. Wylowic i wyrzucic zanim sie zacznie palic.
Cukinie pokroic w grubsze talarki (ok 5-7mm) wrzucic na oliwe i podsmazyc z obu stron na mocno zloto/lekko brazowo.
Odcedzone kluchy siupnac na patelnie, zamieszac, wylozyc na talerze (ewentualnie przybrac kilkoma krazkami cukini) posypac parmezanem (duuuzo, duuuzo).
Jak sie ma przybrac swieza bazylia.
smacznego
zrodlo:
"pan od pogody" urodzony w Grecji prezentowal to danie w programie charytatywnym, jako cos, co nie tylko jego mama potrafi zasrwowac
spagetti (krotkiego bierze sie na grubosc kciuka na osobe)
2-3 kurzetki (czyli mlode cukinie spozywane ze skorka)
2-4 zabki czosnku , ale jak ktos lubi ostro to moze byc i 2x tyle
oliwa
parmezan
Czosnek obrac, zmiazdzyc miedzy deska a ostrzem noza i wysmazac na oliwie. Lepiej wysmazac na srednim ogniu - wtedy sie tak nie pali, a pachnie mocniej. Wylowic i wyrzucic zanim sie zacznie palic.
Cukinie pokroic w grubsze talarki (ok 5-7mm) wrzucic na oliwe i podsmazyc z obu stron na mocno zloto/lekko brazowo.
Odcedzone kluchy siupnac na patelnie, zamieszac, wylozyc na talerze (ewentualnie przybrac kilkoma krazkami cukini) posypac parmezanem (duuuzo, duuuzo).
Jak sie ma przybrac swieza bazylia.
smacznego
zrodlo:
"pan od pogody" urodzony w Grecji prezentowal to danie w programie charytatywnym, jako cos, co nie tylko jego mama potrafi zasrwowac

Ostatnią edycję dokonał moderator: