spaghetti a la carbonara

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
kocham wiejskie potrawy i pewnie dlatego tak kocham to.

cropcarbonaraiszparagi.jpg

Dla 4 osob
Oczywiscie spagetti - 400g (zaokraglam, bo male paczki sa tutaj 450)
100g wedzonego boczku
i osemke masla (pol cwiartki)- podsmazyc razem dodajac odrobine oliwy
2 zoltka
3 lyzki smietany (18 ustana - zeby byla gesta)
50g parmezanu
sol i swiezy pieprz zamieszac razem.

Odcedzone spagetti wymieszac z mieszanka jajek, smietany i sera. Wlac gorace maslo ze skwarkami, wymieszac i podawac.
Szybko podawac, bo sos zastyga znaczy gestnieje przy stygnieciu (to ten syr)

Lubie czuc smaczek - boczus slony i kwasna smietana.

Uwaga: Linn ostrzega, ze mnostwo kalorii. I nie mozna zaprzeczyc ;)
 

Załączniki

  • cropcarbonaraiszparagi.jpg
    cropcarbonaraiszparagi.jpg
    107.1 KB · Wyświetleń: 4
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
Wersja lzejsza "na szybko"
powstala w wyniku tego, ze ja znow nie moge tknac mleka, a Kuba jogurt strawi, ale smietany juz nie.

Wymieszac w misce zoltka (sztuka na osobe) z jogurtem (najlepiej balkanskim, gestym i kwaskowym - duuza czubata lyzka "na lebka") i parmezanem.
Boczek podsmazyc tym razem na oliwie.
Makaron wymieszac w sosie z zoltek, rozlozyc na talerze i dodac boczek z tluszczem.
Czesto podaje ze szparagami. Nie musze wtedy robic salaty, a szparagi i z jajkiem i z boczkiem smakuja doskonale.

W wersji BEZMLECZNEJ nie dodaje ani parmezanu
cry_1.gif
ani jogurtu.
Mieszam zoltko z odrobina maczki ziemniaczanej i dodaje wrzacy wywar od szparagow do osiagniecia pozadanej konsystencji sosu.
Reszta tak samo.

Wyglada tak:
cropcarbonarabezsmietany.jpg
 

Załączniki

  • cropcarbonarabezsmietany.jpg
    cropcarbonarabezsmietany.jpg
    218.8 KB · Wyświetleń: 3
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Liv

Member
Maj 3, 2006
621
0
0
Dzisiaj wypróbowałam - pychaaaa!
mniam.gif
Dzięki za podzielenie się przepisem
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
daumen.gif


do uslug


pamietam, kiedy pierwszy raz robilam to spagetti w mamy kuchni. Patrzyla jak pies na jeza
icon_lol.gif
, a potem nie mogla sie nachwalic.
 

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
to akurat moja najukochansza grubosc klusek do sosow bardziej tresciwych (jak bolonski czy z warzywami) czyli linguine.
a do samej carbonary jednak polecam spaghetti. Tak jak do aglio e olio. Nie moze byc za duzo kluska do "cienkiego" sosu, bo zabije smak
icon_wink.gif
 

jeremi

Member
Kwi 27, 2008
22
0
0
Podnosze.
Straszne to troche, zeby powtorzyc swoj przepis trzeba go znalazc
icon_mrgreen.gif
 

Hiena

Member
Maj 6, 2005
13,652
0
0
Szparagi?
mniam.gif

Uwielbiam carbonarę.
mniam.gif
 

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
Ciesze sie.

I tak! Jest sezon na szparagi!!!
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy