Spaghetti al Pesto

Bahus

Member
Wrz 16, 2004
886
0
0
Chciałem temat zamknąć lecz jest osoba , która ( pewnie z nudów i miłości do Bahusa :mrgreen: ) jak bumerang będzie uporczywie do niego wracała.

Aby zatem sprawdzić czy ten przepis ma cechy potrawy włoskiej skontaktowałem się z moją znajomą, która (sic!) również mieszka w Mediolanie, z tą różnicą, że jest RODOWITĄ Włoszką, a jej znajomy jest znawcą kuchni włoskiej (włoskiej mówię umownie bo wg. tego pana kuchnia ta jest tak zróżnicowana że trudno tu mówić o jakiejś jednolitej strukturze) Oto co się dowiedziałem:

1. Przepis mój ma wszelkie znamiona typowo włoskiej potrawy. Świadczą o tym składniki takie jak np. orzeszki pini (w Polsce dość trudno dostępne).
2. Mało kto w tej chwili na północy Włoch uciera pesto w moździerzu.
3. Wielu rodowitych Włochów kroi zioła nierdzewnymi nożami lub sieka w specjalnych "maszynkach" z wieloma nożykami umieszczonymi na walcu i obracanych korbką.
4. Makaron faktycznie wrzuca się na sos (będę to pamiętał).
5. Przepis ten nie jest autorski i absolutnie nie przystaje do makaronu z dżemem. (takie porównanie dla kucharza z wieloletnią praktyką jest wręcz obraźliwe)

Znajoma moja dodała również od siebie, że zna wielu obcokrajowców, którzy po latach pobytu na obczyźnie czują się bardziej wiarygodni od tubylców. Całkowicie się z nią zgadzam przypominając sobie wątek o dressingach
Nie mam nic przeciwko dyskusjom np z Marghą czy Linn bo dyskusje te są budujące, i nie mają na celu, tylko wytykanie błędów. Bardzo proszę panią MzM aby się nie wypowiadała na żaden temat związany z moją osobą i moimi postami. Tak będzie najlepiej.
Bahus
[/list]
 
Lis 27, 2004
3,568
0
0
Bardzo proszę panią MzM aby się nie wypowiadała na żaden temat związany z moją osobą i moimi postami. Tak będzie najlepiej.
Bahus


  • Informuję, że mam zamiar się wypowiadać na wszystkie tematy na jakie mi przyjdzie ochota. "Kto chce niech czyta, kto nie chce niech nie czyta."

    MzM
 

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Ja to bym wiele dala, zeby takie dyskusje o polskiej kuchni zobaczyc na wloskim forum.... A kwestia wrzucania makaronu... Ja mowie zawsze, ze nie nalezy do wlasnej kuchni wprowadzac modeli kulinarnych z reklam. Co innego fotografia czy film, co innego potrawa do zjedzenia... Makaron i sos we wloskiej kuchni to jedno. W polskiej lataja po talerzu osobno.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy