Spaghetti all arrabbiata

Bahus

Member
Wrz 16, 2004
886
0
0
Spaghetti all arrabbiata

40 dag makaronu spaghetti,
1 kg dojrzałych pomidorów,
2 papryczki chili,
3-4 ząbki obranego z łupinek czosnku,
10 dag chudego wędzonego boczku,
1 łyżka koncenyratu pomidorowego,
4 łyżki oliwy z oliwek,
5 dag startego parmezanu,
2 łyżki posiekanej świeżej bazylii,
sól, pieprz,
cukier i pieprz cayenne do smaku.

Makaron ugotować al dente w dużej ilości lekko osolonej wody. Pomidory sparzyć i obrać ze skórek. Miąższ pokroić w kostkę. Czosnek przepuścić przez praskę. Boczek pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę. Wysmażyć na niej boczek, dodać koncentrat pomidorowy, pozbawione gniazd nasiennych i drobno posiekane papryczki chili i czosnek. Dusić na wolnym ogniu przez ok. 10 min. Doprawić solą, pieprzem, pieprzem cayenne i cukrem do smaku. Sosem polać spaghetti. Wymieszać. posypać startym parmezanem i posiekaną bazylią. Podawać bardzo gorące.
 

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Makronu nie polewa sie sosami. Makaron sie do sosow wrzuca. Musze to sobie wstawic w podpis.
 

Bahus

Member
Wrz 16, 2004
886
0
0
Dzięki za informację. Bardzo się cieszę że dowiedziałem się o tym. Wydawało mi się że to nie ma znaczenia. Ale dobrze wiedzieć.
Bahus
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy