- Wrz 13, 2004
- 8,558
- 25
- 38
przepis na pyszny "sos" do spaghetti, nieciekawie na zdjeciu wyglada, ale ma swoje walory smakowe
na 4 osoby:
150g mielonych migdalow (najlepiej bialych bez skory)
1 zab czosnku
2 wiazki swiezej bazylii
100g swiezo drobno startego parmezanu
500g dojrzalych pomidorow
najlepsza oliwa z oliwek
swiezo zmielony pieprz
sol
migdaly dac na sucha patelnie i osuszyc-sprazyc ale zeby nie byly brazowe, maja byc takie sypkie
pomidory obrac ze skory za pomoca obieraka do ziemniakow (nie parzyc!!!) i pokroic na kawalki
w mozdzierzu rozetrzec bazylie
potem w modzierzu rozetrzec osobno czosnek
migdaly wsypac do miski, dodac bazylie, czosnek, resztki w modzierzu mozna ladnie wyskrobac migdalami aby sie nic nie zmarnowalo
dodac pomidory, parmezan i troszke oliwy z oliwek(trzeba patrzec na konsystencje)
dodac pieprz i sol
i teraz wszystko razem wymieszac reka!!
dodac tyle oliwy aby powstal taki zwiezly "sos", lecz nie przesadzic bo pomidory maja duzo wody
ugotowac spaghetti, na to dac "sos" i gotowe

na 4 osoby:
150g mielonych migdalow (najlepiej bialych bez skory)
1 zab czosnku
2 wiazki swiezej bazylii
100g swiezo drobno startego parmezanu
500g dojrzalych pomidorow
najlepsza oliwa z oliwek
swiezo zmielony pieprz
sol
migdaly dac na sucha patelnie i osuszyc-sprazyc ale zeby nie byly brazowe, maja byc takie sypkie
pomidory obrac ze skory za pomoca obieraka do ziemniakow (nie parzyc!!!) i pokroic na kawalki
w mozdzierzu rozetrzec bazylie
potem w modzierzu rozetrzec osobno czosnek
migdaly wsypac do miski, dodac bazylie, czosnek, resztki w modzierzu mozna ladnie wyskrobac migdalami aby sie nic nie zmarnowalo

dodac pomidory, parmezan i troszke oliwy z oliwek(trzeba patrzec na konsystencje)
dodac pieprz i sol
i teraz wszystko razem wymieszac reka!!
dodac tyle oliwy aby powstal taki zwiezly "sos", lecz nie przesadzic bo pomidory maja duzo wody
ugotowac spaghetti, na to dac "sos" i gotowe


Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: