Spaghetti all’amatriciana
Składniki dla 2 osób:
250 g spaghetti
100 g boczku wędzonego
4 pomidory lub średnia puszka pomidorow Pelati (~375ml)
1 cebula
1/2 peperoncino lub mniej w zależności od smaku
oliwka z oliwek
parmezan
sól
1. Pomidory sparzyć, ściągnąć skórkę i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i też pokroić w kostkę.
2. Pokrojony w kostkę boczek wrzucić na rozgrzaną oliwkę. Po 3 – 5 minutach dodać, peperoncino, cebulę i razem dusić, aż cebula się zeszkli. Następnie wrzucić pomidory i posolić. Dodać łyżkę oliwki. Wszystko dusić na średnim ogniu.
3. W międzyczasie nastawić w dużym garnku wodę na makaron. Posolić dopiero w momencie zagotowania się. Nie dodawać oliwki do gotowania. Penne ugotować al dente. Odcedzić. Nie hartować. Dodać do sosu i dobrze wymieszać. Podawać na głębokich talerzach posypane świeżo startym parmezanem.
Można również dodać 1 – 2 ząbków czosnku i wówczas mamy sos all’arrabiata.
Buon appetito
Marga
Składniki dla 2 osób:
250 g spaghetti
100 g boczku wędzonego
4 pomidory lub średnia puszka pomidorow Pelati (~375ml)
1 cebula
1/2 peperoncino lub mniej w zależności od smaku
oliwka z oliwek
parmezan
sól
1. Pomidory sparzyć, ściągnąć skórkę i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i też pokroić w kostkę.
2. Pokrojony w kostkę boczek wrzucić na rozgrzaną oliwkę. Po 3 – 5 minutach dodać, peperoncino, cebulę i razem dusić, aż cebula się zeszkli. Następnie wrzucić pomidory i posolić. Dodać łyżkę oliwki. Wszystko dusić na średnim ogniu.
3. W międzyczasie nastawić w dużym garnku wodę na makaron. Posolić dopiero w momencie zagotowania się. Nie dodawać oliwki do gotowania. Penne ugotować al dente. Odcedzić. Nie hartować. Dodać do sosu i dobrze wymieszać. Podawać na głębokich talerzach posypane świeżo startym parmezanem.
Można również dodać 1 – 2 ząbków czosnku i wówczas mamy sos all’arrabiata.
Buon appetito
Marga