Spaghetti all'amatriciana

Marga

Member
Wrz 16, 2004
554
0
0
Spaghetti all’amatriciana

Składniki dla 2 osób:

250 g spaghetti
100 g boczku wędzonego
4 pomidory lub średnia puszka pomidorow Pelati (~375ml)
1 cebula
1/2 peperoncino lub mniej w zależności od smaku
oliwka z oliwek
parmezan
sól

1. Pomidory sparzyć, ściągnąć skórkę i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i też pokroić w kostkę.
2. Pokrojony w kostkę boczek wrzucić na rozgrzaną oliwkę. Po 3 – 5 minutach dodać, peperoncino, cebulę i razem dusić, aż cebula się zeszkli. Następnie wrzucić pomidory i posolić. Dodać łyżkę oliwki. Wszystko dusić na średnim ogniu.
3. W międzyczasie nastawić w dużym garnku wodę na makaron. Posolić dopiero w momencie zagotowania się. Nie dodawać oliwki do gotowania. Penne ugotować al dente. Odcedzić. Nie hartować. Dodać do sosu i dobrze wymieszać. Podawać na głębokich talerzach posypane świeżo startym parmezanem.


Można również dodać 1 – 2 ząbków czosnku i wówczas mamy sos all’arrabiata.

Buon appetito :wink:

Marga