- Lis 1, 2004
- 28,998
- 1
- 0
krewetki z zalewy (ew. mrożone)
małze swieże (od biedy w sosie własnym)
czosnek
oliwa
papryczka ostra
natka pietruszki (dużo)
odrobina soli i pieprzu
białe wino
spaghetti
Malże wyczyścic, namoczyc w osolonej wodzie, odstrawić (żeby sie oczyściły).
Kilka ząbków czosnku rozdrobnić (można przez praskę), natke [osiekac drobno, papryczkę pokruszyć.Na oliwe wrzucic czosnek i papryczkę, chwilę podsmażyc (czosnek nie może zbrązowieć), wrzucić owoce morze, podlac winem, posypac natką. Spaghetti ugotowac al dente.
Sos powinien sie chwilkę "popyrlić", ew. co jakis czas podlewac winem (lub wodą od makaronu). Doprawić sola i pieprzem. Pod koniec posypać jeszcze raz natką (ale już nieduzo). Wymieszac z makaronem. Gotowe
Smaczengo
PS. Uwaga na papryczki
)
PS.2 Jak ktoś lubi, to mozna do tego sosu dodac pomidory
małze swieże (od biedy w sosie własnym)
czosnek
oliwa
papryczka ostra
natka pietruszki (dużo)
odrobina soli i pieprzu
białe wino
spaghetti
Malże wyczyścic, namoczyc w osolonej wodzie, odstrawić (żeby sie oczyściły).
Kilka ząbków czosnku rozdrobnić (można przez praskę), natke [osiekac drobno, papryczkę pokruszyć.Na oliwe wrzucic czosnek i papryczkę, chwilę podsmażyc (czosnek nie może zbrązowieć), wrzucić owoce morze, podlac winem, posypac natką. Spaghetti ugotowac al dente.
Sos powinien sie chwilkę "popyrlić", ew. co jakis czas podlewac winem (lub wodą od makaronu). Doprawić sola i pieprzem. Pod koniec posypać jeszcze raz natką (ale już nieduzo). Wymieszac z makaronem. Gotowe
Smaczengo
PS. Uwaga na papryczki
PS.2 Jak ktoś lubi, to mozna do tego sosu dodac pomidory