- Wrz 19, 2004
- 30,570
- 4,645
- 113
Smaczne, lekkie i przede wszystkim ekspresowe danie Jamiego Olivera z książki „15 minut w kuchni”. Dzięki dodatkowi filecików anchois danie zyskuje charakterystyczny, słonawy smak. W czasie smażenia rybki zamieniają się aromatyczną pastę, która oblepia makron i brokuły. Pycha!
Składniki:
makaron spaghetti (może być też razowy)
kilka różyczek brokułów
8-10 filecików anchois z oliwą
1 czerwona papryczka chili
4 ząbki czosnku
gałązka świeżego rozmarynu (lub pół łyżeczki suszonego)
sok z połowy cytryny (ja dodaję też troszkę otartej skórki)
tarty parmezan
sól, pieprz
oliwa
Przygotowanie:
Makaron włożyć do gotującej się osolonej wody, brokuł podzielić na mniejsze różyczki, łodyżki pokroić w paski, chili w plasterki.
Na rozgrzaną głębszą patelnię wyłożyć sardele z oliwą, dodać chili, posiekany czosnek, listki rozmarynu, smażyć chwilę, dodać brokuły oraz kilka łyżek wody z garnka z makaronem. Całość poddusić kilka minut aż brokuł zmięknie, anchois się rozpuści, a makaron w międzyczasie ugotuje.
Spaghetti odcedzić zachowując pół szklanki wrzątku, przełożyć na patelnię z brokułami i sosem, wymieszać, dolać tyle wody z ugotowanego makaronu, aby ten stał się błyszczący. Całość skropić sokiem z cytryny, doprawić do smaku solą i pieprzem, chwilę podgrzewać., lekko skropić oliwą. Posypać parmezanem, raczej oszczędnie, lepiej mniej niż więcej.
Uwaga: podobno danie jest równie smaczne, jeśli zamiast brokułów użyje się krewetek.
Składniki:
makaron spaghetti (może być też razowy)
kilka różyczek brokułów
8-10 filecików anchois z oliwą
1 czerwona papryczka chili
4 ząbki czosnku
gałązka świeżego rozmarynu (lub pół łyżeczki suszonego)
sok z połowy cytryny (ja dodaję też troszkę otartej skórki)
tarty parmezan
sól, pieprz
oliwa
Przygotowanie:
Makaron włożyć do gotującej się osolonej wody, brokuł podzielić na mniejsze różyczki, łodyżki pokroić w paski, chili w plasterki.
Na rozgrzaną głębszą patelnię wyłożyć sardele z oliwą, dodać chili, posiekany czosnek, listki rozmarynu, smażyć chwilę, dodać brokuły oraz kilka łyżek wody z garnka z makaronem. Całość poddusić kilka minut aż brokuł zmięknie, anchois się rozpuści, a makaron w międzyczasie ugotuje.
Spaghetti odcedzić zachowując pół szklanki wrzątku, przełożyć na patelnię z brokułami i sosem, wymieszać, dolać tyle wody z ugotowanego makaronu, aby ten stał się błyszczący. Całość skropić sokiem z cytryny, doprawić do smaku solą i pieprzem, chwilę podgrzewać., lekko skropić oliwą. Posypać parmezanem, raczej oszczędnie, lepiej mniej niż więcej.
Uwaga: podobno danie jest równie smaczne, jeśli zamiast brokułów użyje się krewetek.