Spaghetti z brokułami i anchois

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,790
3,025
113
Smaczne, lekkie i przede wszystkim ekspresowe danie Jamiego Olivera z książki „15 minut w kuchni”. Dzięki dodatkowi filecików anchois danie zyskuje charakterystyczny, słonawy smak. W czasie smażenia rybki zamieniają się aromatyczną pastę, która oblepia makron i brokuły. Pycha!
Składniki:
makaron spaghetti (może być też razowy)
kilka różyczek brokułów
8-10 filecików anchois z oliwą
1 czerwona papryczka chili
4 ząbki czosnku
gałązka świeżego rozmarynu (lub pół łyżeczki suszonego)
sok z połowy cytryny (ja dodaję też troszkę otartej skórki)
tarty parmezan
sól, pieprz
oliwa
Przygotowanie:
Makaron włożyć do gotującej się osolonej wody, brokuł podzielić na mniejsze różyczki, łodyżki pokroić w paski, chili w plasterki.
Na rozgrzaną głębszą patelnię wyłożyć sardele z oliwą, dodać chili, posiekany czosnek, listki rozmarynu, smażyć chwilę, dodać brokuły oraz kilka łyżek wody z garnka z makaronem. Całość poddusić kilka minut aż brokuł zmięknie, anchois się rozpuści, a makaron w międzyczasie ugotuje.
Spaghetti odcedzić zachowując pół szklanki wrzątku, przełożyć na patelnię z brokułami i sosem, wymieszać, dolać tyle wody z ugotowanego makaronu, aby ten stał się błyszczący. Całość skropić sokiem z cytryny, doprawić do smaku solą i pieprzem, chwilę podgrzewać., lekko skropić oliwą. Posypać parmezanem, raczej oszczędnie, lepiej mniej niż więcej.

Uwaga: podobno danie jest równie smaczne, jeśli zamiast brokułów użyje się krewetek.
 
  • Like
Reakcje: Aniutka

małgośka79

Well-known member
Maj 4, 2007
2,008
489
83
Przeczytałam Buko Twój przepis, kiedy byłam w Polsce i chodzi za mną od dwóch tygodni. Niestety w mojej wiejskiej okolicy nie znalazłam anchois i nie mogłam zaspokoić swojej ciekawości. Ale już wróciłam do cywilizacji, jutro kupię składniki i zrobię na obiad.
 
  • Like
Reakcje: Buka

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,384
1,470
113
Około 2-3 tygodni temu spytałam w dużym markecie Carrefour w Warszawie o anchois. Pan z obsługi działu z owocami morza powiedział, że już od kilku lat nie mają. Nawet pokazał mi miejsce na półce gdzie dawniej stały. Dla mnie to dziwne, bo z dawniejszych lat pamiętam je w sklepach. Czy to oryginalne czy te polskie helskie.
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,790
3,025
113
No właśnie, kiedyś były w każdym większym sklepie, przeważnie w puszkach, ale to tylko zaleta. Szkoda.
Zaopatruję się w sklepie dowożącym towar do domu, ale ostatnio odnowiony zapas był z Allegro, w słoiczkach, jedne zalane olejem roślinnym, drugie oliwą.
Te w puszkach, oferowane przez sklepy internetowe, mają ceny dwukrotnie wyższe za mniejszą o połowę ilość, ale tylko dlatego, że są BIO. :roll:
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,790
3,025
113
Muszę przypilnować. :)
 

małgośka79

Well-known member
Maj 4, 2007
2,008
489
83
A to ciekawe, że nawet w stolicy problem.

W Biedronce też czasem można było upolować w tygodniach tematycznych - tak mi powiedziała pani w sklepie.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,466
3,777
113
Bardzo smaczne danie, smakowało całej mojej rodzinie. Miałam lidlowe anchois w oleju z chilli, więc już jej nie dodawałam. Od siebie dołożyłam trochę drobno posiekanej natki pietruszki, a parmezan zastąpiłam grana padano. O ile nie będzie problemów z zakupem anchois, będę z pewnością powtarzać.
 
  • Like
Reakcje: Buka

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,466
3,777
113
Dziś dołożyłam jeszcze trochę kaparów, a zamiast spaghetti wzięłam bucatini. Wyszło jeszcze lepsze jak wczoraj.

Syn mi podpowiedział, że wersja z boczkiem zamiast anchois też będzie pyszna. Spróbuję. :)
 
Ostatnia edycja:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,466
3,777
113
Jedno, co mi przeszkadza w tym daniu, to bury kolor brokułów, ale może dałoby się je wcześniej ugotować oddzielnie i tylko wymieszać z sosem? Będę próbować. O cukinii zamiast brokułów też myślałam, tak samo o szparagach. Duże pole do improwizacji. :)
 

małgośka79

Well-known member
Maj 4, 2007
2,008
489
83
Ja zrobiłam, ale przygotowałam za mało dodatków do zbyt dużej ilości makaronu i trochę mało smakowe wyszło. Następnym razem bardziej się zastanowię :)
Ja uwielbiam makaron z przeróżnymi dodatkami i warzywami. Jak się doda do niego odpowiednią ilość czosnku i chili, to zawsze jest pyszny.
Faktycznie z boczkiem jest rewelacyjny, ale ja też osobiście uwielbiam z chorizo.
Wolę warzywa upieczone w piekarniku niż usmażone, zwłaszcza paprykę, dynię i cukinię. Często piekę więcej z czosnkiem, oliwą i różnymi ziołami i jem przez kilka dni takie makarony z warzywami, a warzywa jeszcze dodatkowo na kanapki wchodzą. Ale to zwykle w porze jesiennej.
 
  • Like
Reakcje: Aniutka

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,466
3,777
113
Wolę warzywa upieczone w piekarniku niż usmażone
Ja też, ale według tego przepisu brokuły się dusi, a nie smaży. Ja przynajmniej tak zrozumiałam i tak robiłam. Podzieliłam je na malutkie różyczki, więc udusiły się szybko, ale straciły kolor. Spróbuję je po swojemu ugotować, żeby cieszyły i kubki smakowe i oczy. :)