Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Spaghetti z brokułami i anchois
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Buka" data-source="post: 1731701" data-attributes="member: 67"><p>Smaczne, lekkie i przede wszystkim ekspresowe danie Jamiego Olivera z książki „15 minut w kuchni”. Dzięki dodatkowi filecików anchois danie zyskuje charakterystyczny, słonawy smak. W czasie smażenia rybki zamieniają się aromatyczną pastę, która oblepia makron i brokuły. Pycha!</p><p><strong>Składniki: </strong></p><p>makaron spaghetti (może być też razowy)</p><p>kilka różyczek brokułów </p><p>8-10 filecików anchois z oliwą</p><p>1 czerwona papryczka chili </p><p>4 ząbki czosnku </p><p>gałązka świeżego rozmarynu (lub pół łyżeczki suszonego) </p><p>sok z połowy cytryny (ja dodaję też troszkę otartej skórki)</p><p>tarty parmezan </p><p>sól, pieprz</p><p>oliwa </p><p><strong>Przygotowanie:</strong></p><p>Makaron włożyć do gotującej się osolonej wody, brokuł podzielić na mniejsze różyczki, łodyżki pokroić w paski, chili w plasterki. </p><p>Na rozgrzaną głębszą patelnię wyłożyć sardele z oliwą, dodać chili, posiekany czosnek, listki rozmarynu, smażyć chwilę, dodać brokuły oraz kilka łyżek wody z garnka z makaronem. Całość poddusić kilka minut aż brokuł zmięknie, anchois się rozpuści, a makaron w międzyczasie ugotuje. </p><p>Spaghetti odcedzić zachowując pół szklanki wrzątku, przełożyć na patelnię z brokułami i sosem, wymieszać, dolać tyle wody z ugotowanego makaronu, aby ten stał się błyszczący. Całość skropić sokiem z cytryny, doprawić do smaku solą i pieprzem, chwilę podgrzewać., lekko skropić oliwą. Posypać parmezanem, raczej oszczędnie, lepiej mniej niż więcej. </p><p> </p><p> Uwaga: podobno danie jest równie smaczne, jeśli zamiast brokułów użyje się krewetek.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Buka, post: 1731701, member: 67"] Smaczne, lekkie i przede wszystkim ekspresowe danie Jamiego Olivera z książki „15 minut w kuchni”. Dzięki dodatkowi filecików anchois danie zyskuje charakterystyczny, słonawy smak. W czasie smażenia rybki zamieniają się aromatyczną pastę, która oblepia makron i brokuły. Pycha! [B]Składniki: [/B] makaron spaghetti (może być też razowy) kilka różyczek brokułów 8-10 filecików anchois z oliwą 1 czerwona papryczka chili 4 ząbki czosnku gałązka świeżego rozmarynu (lub pół łyżeczki suszonego) sok z połowy cytryny (ja dodaję też troszkę otartej skórki) tarty parmezan sól, pieprz oliwa [B]Przygotowanie:[/B] Makaron włożyć do gotującej się osolonej wody, brokuł podzielić na mniejsze różyczki, łodyżki pokroić w paski, chili w plasterki. Na rozgrzaną głębszą patelnię wyłożyć sardele z oliwą, dodać chili, posiekany czosnek, listki rozmarynu, smażyć chwilę, dodać brokuły oraz kilka łyżek wody z garnka z makaronem. Całość poddusić kilka minut aż brokuł zmięknie, anchois się rozpuści, a makaron w międzyczasie ugotuje. Spaghetti odcedzić zachowując pół szklanki wrzątku, przełożyć na patelnię z brokułami i sosem, wymieszać, dolać tyle wody z ugotowanego makaronu, aby ten stał się błyszczący. Całość skropić sokiem z cytryny, doprawić do smaku solą i pieprzem, chwilę podgrzewać., lekko skropić oliwą. Posypać parmezanem, raczej oszczędnie, lepiej mniej niż więcej. Uwaga: podobno danie jest równie smaczne, jeśli zamiast brokułów użyje się krewetek. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Spaghetti z brokułami i anchois
Top
Bottom