- Lis 1, 2004
- 28,998
- 1
- 0
Spaghetti alle vongole
Paczka spaghetti
Vongole - około 1 kg
natka pietruszki - dużo
3 -4 ząbki czosnku
1-2 papryczki chilli - mogą być suszone
szklanka białego wina
oliwa a oliwek
sól
Jeśli jesteśmy w posiadaniu świeżych muszelek to należy je namoczyć w dużej
ilości wody może być z solą) - powinny się porządnie oczyścić. Należy co
jakiś czas zmieniać wodę.
Na oliwie obsmażyć czosnek (zmiażdżony albo i nie
) i papryczki . Wrzucić
muszelki. Podlać odrobiną wina, przykryć patelnię i czekać aż muszle się
otworzą (nieotwarte wyrzucić!!!).
Posiekać natkę dość drobno, dodać do żyjątek morskich, podlewać winem.
Doprawić
Ugotować spaghetti.
Spaghetti wrzucić na patelnie z sosem. Wymieszać . Jeść
efekt
Paczka spaghetti
Vongole - około 1 kg
natka pietruszki - dużo
3 -4 ząbki czosnku
1-2 papryczki chilli - mogą być suszone
szklanka białego wina
oliwa a oliwek
sól
Jeśli jesteśmy w posiadaniu świeżych muszelek to należy je namoczyć w dużej
ilości wody może być z solą) - powinny się porządnie oczyścić. Należy co
jakiś czas zmieniać wodę.
Na oliwie obsmażyć czosnek (zmiażdżony albo i nie
muszelki. Podlać odrobiną wina, przykryć patelnię i czekać aż muszle się
otworzą (nieotwarte wyrzucić!!!).
Posiekać natkę dość drobno, dodać do żyjątek morskich, podlewać winem.
Doprawić
Ugotować spaghetti.
Spaghetti wrzucić na patelnie z sosem. Wymieszać . Jeść


efekt

Ostatnią edycję dokonał moderator: