Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia wloska
Spaghetti z sosem puttanesca
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 767600" data-attributes="member: 10341"><p><span style="font-size: 26px">Na dzisiejszy obiad wybrałam makaron, który bardzo lubię. Będzie to spaghetti, chociaż wolę spaghetti bucatini, taki grubszy z dziurką w środku, ale zabrakło, więc zadowolimy się </span>zwykłym. Dzisiaj na obiedzie mam gościa i nadzieję, że makaron przypadnie mu do gustu. Przepis na sos zaczerpnęłam z &quot;Makaronów&quot; Wielkiej Księgi Kucharskiej.</p><p></p><p>[ATTACH=full]34300[/ATTACH]</p><p></p><p><strong>Składniki</strong></p><p>50 dkg makaronu </p><p>2 puszki krojonych pomidorów po 40 dkg</p><p>1 łyżka kaparów</p><p>3 filety anchois, drobno pokrojone</p><p>1/4 kubka czarnych oliwek</p><p>2 łyżki oliwy</p><p>3 ząbki czosnku, zmiażdżone</p><p>2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki</p><p>1/4 - 1/2 łyżeczki chilli w proszku</p><p>pieprz</p><p>do podania świeżo utarty parmezan</p><p></p><p>W odróżnieniu od przepisu, najpierw przygotowuję sos i wstawiam wodę na makaron. Rozgrzewam oliwę w dość dużym garnku, dodaję zmiażdżony nożem czosnek, pietruszkę i chilli i smażę na średnim ogniu około minuty, cały czas mieszając, żeby czosnek się nie spalił. Po tym czasie dodaję pomidory, zagotowuję, zmniejszam ogień i gotuję pod przykryciem dalsze 5 minut. Dokładam kapary, anchois i oliwki (można je pokroić w grube plasterki) i gotuję znów 5 - 8 minut. Sos przyprawiam pieprzem. Makaron gotuję al dente i już na talerzach polewam sosem, a parmezan podaję osobno w miseczce do posypywania. W oryginalnym przepisie jest wymieszanie makaronu z sosem i dopiero nakładanie na talerze. Ale wtedy zostaje mi zazwyczaj porcja oblepionego sosem makaronu, który trudno odgrzać. Do tego miska zielonej sałaty (lubię fryzowaną, bo dobrze trzyma sos) polanej sosem winegret.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 767600, member: 10341"] [SIZE=10]Na dzisiejszy obiad wybrałam makaron, który bardzo lubię. Będzie to spaghetti, chociaż wolę spaghetti bucatini, taki grubszy z dziurką w środku, ale zabrakło, więc zadowolimy się [/SIZE]zwykłym. Dzisiaj na obiedzie mam gościa i nadzieję, że makaron przypadnie mu do gustu. Przepis na sos zaczerpnęłam z "Makaronów" Wielkiej Księgi Kucharskiej. [ATTACH=full]34300[/ATTACH] [B]Składniki[/B] 50 dkg makaronu 2 puszki krojonych pomidorów po 40 dkg 1 łyżka kaparów 3 filety anchois, drobno pokrojone 1/4 kubka czarnych oliwek 2 łyżki oliwy 3 ząbki czosnku, zmiażdżone 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki 1/4 - 1/2 łyżeczki chilli w proszku pieprz do podania świeżo utarty parmezan W odróżnieniu od przepisu, najpierw przygotowuję sos i wstawiam wodę na makaron. Rozgrzewam oliwę w dość dużym garnku, dodaję zmiażdżony nożem czosnek, pietruszkę i chilli i smażę na średnim ogniu około minuty, cały czas mieszając, żeby czosnek się nie spalił. Po tym czasie dodaję pomidory, zagotowuję, zmniejszam ogień i gotuję pod przykryciem dalsze 5 minut. Dokładam kapary, anchois i oliwki (można je pokroić w grube plasterki) i gotuję znów 5 - 8 minut. Sos przyprawiam pieprzem. Makaron gotuję al dente i już na talerzach polewam sosem, a parmezan podaję osobno w miseczce do posypywania. W oryginalnym przepisie jest wymieszanie makaronu z sosem i dopiero nakładanie na talerze. Ale wtedy zostaje mi zazwyczaj porcja oblepionego sosem makaronu, który trudno odgrzać. Do tego miska zielonej sałaty (lubię fryzowaną, bo dobrze trzyma sos) polanej sosem winegret. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia wloska
Spaghetti z sosem puttanesca
Top
Bottom