Spaghetti z sosem puttanesca

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
0
0
Na dzisiejszy obiad wybrałam makaron, który bardzo lubię. Będzie to spaghetti, chociaż wolę spaghetti bucatini, taki grubszy z dziurką w środku, ale zabrakło, więc zadowolimy się zwykłym. Dzisiaj na obiedzie mam gościa i nadzieję, że makaron przypadnie mu do gustu. Przepis na sos zaczerpnęłam z "Makaronów" Wielkiej Księgi Kucharskiej.

Putanesca_1.jpg

Składniki
50 dkg makaronu
2 puszki krojonych pomidorów po 40 dkg
1 łyżka kaparów
3 filety anchois, drobno pokrojone
1/4 kubka czarnych oliwek
2 łyżki oliwy
3 ząbki czosnku, zmiażdżone
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
1/4 - 1/2 łyżeczki chilli w proszku
pieprz
do podania świeżo utarty parmezan

W odróżnieniu od przepisu, najpierw przygotowuję sos i wstawiam wodę na makaron. Rozgrzewam oliwę w dość dużym garnku, dodaję zmiażdżony nożem czosnek, pietruszkę i chilli i smażę na średnim ogniu około minuty, cały czas mieszając, żeby czosnek się nie spalił. Po tym czasie dodaję pomidory, zagotowuję, zmniejszam ogień i gotuję pod przykryciem dalsze 5 minut. Dokładam kapary, anchois i oliwki (można je pokroić w grube plasterki) i gotuję znów 5 - 8 minut. Sos przyprawiam pieprzem. Makaron gotuję al dente i już na talerzach polewam sosem, a parmezan podaję osobno w miseczce do posypywania. W oryginalnym przepisie jest wymieszanie makaronu z sosem i dopiero nakładanie na talerze. Ale wtedy zostaje mi zazwyczaj porcja oblepionego sosem makaronu, który trudno odgrzać. Do tego miska zielonej sałaty (lubię fryzowaną, bo dobrze trzyma sos) polanej sosem winegret.
 

Załączniki

  • Putanesca_1.jpg
    Putanesca_1.jpg
    341.1 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

abbra

Member
Mar 9, 2008
302
0
16
Ostatnio też robiłam podobne spaghetti - przepis miałam ze starego numeru "Wróżki" :

Składniki :

* makaron - ok.250-300 g
* 1 puszka pomidorów w zalewie pomidorowej ( całych lub krojonych )
* 3-4 ząbki czosnku
* 4-5 łyżek oliwy
* 1 puszka filecików anchois [ używam koreczków helskich ]
* 100 g startego drobno żółtego sera
* garść oliwek [ niestety tym razem o nich zapomniałam
icon_sad.gif
]
* sól , pieprz



Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek , wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek oraz anchois. Wymieszać, smażyć 1-2 minuty - anchois powinny się rozpaść. Wrzucić pokrojone pomidory razem z sokiem, zagotować i smażyć na niedużym ogniu, aż nadmiar płynu odparuje i sos zgęstnieje. Dodać pokrojone oliwki, doprawić pieprzem i ewentualnie solą, gotować jeszcze przez kilka minut.


Makaron ugotować al dente . Odcedzić , przelać zimną wodą i wrzucić z powrotem do garnka, nie odsączając go zbytnio. Postawić garnek z makaronem na małym ogniu, wrzucić sos, wymieszać. Wsypać ser, wymieszać i podawać.


 

Załączniki

  • spaghetti_alla_puttanesca.jpg
    spaghetti_alla_puttanesca.jpg
    54.8 KB · Wyświetleń: 0

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
0
0
Oto moja wersja: bez pietruszki i kaparów, bo nie lubimy, z klopsikami. Oprócz czosnku, przesmażyłam z anchois także drobno posiekaną cebulę. Było przepyszne.
icon_biggrin.gif


DSC_0692.JPG
 

Załączniki

  • DSC_0692.JPG
    DSC_0692.JPG
    116.4 KB · Wyświetleń: 0

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
0
0
Prawie: bo z dodatkiem drobno tartej marchewki. Jeśli chcesz, mogę wstawić przepis, bo chyba takiego jeszcze tu nie ma?
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
0
0

sunnyshine

Member
Lip 11, 2007
861
0
0
Dziś dostałam od połówka takie oto spaghetti - przepis miał z programu Jamiego, ale dokładnie taki sam. Hm... Pyszne
icon_smile.gif
. Polecam.
 

Deanne

Member
Lis 15, 2006
52
0
0
Jadlam wczoraj i przedwczoraj. PYSZNE! Moje dziecko stwierdzilo, a jest to prawdziwa makaroniara, ze to najlepsze spaghetti jakie jadlo:) ..mimo ze nie mialam kaparow i anchois;)
Tez mam ta ksiazke, chyba ta sama.. Makaron -dania tradycyjne i nowe pomysly. Ksiazka zawiera fajne przepisy, ale jest okropnie niedopracowana.. niektore przepisy sie powtarzaja, niektore maja zle zdjecie pod przepisem i w ogole uklad (dzialy) jest okropny. Musialam zrobic sobie wlasny spis tresci, zeby sie polapac w czymkolwiek. No, nie wazne. W kazdym razie ten przepis im sie udal!
icon_smile.gif
 

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
"Makaron gotuję al dente i już na talerzach polewam sosem"
gruebel_2.gif
Ty tak robisz czy w ksiazce jest tak napisane?
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
0
0
Ta kwestia była już poruszana i nie ma potrzeby do niej wracać.
 

Shinju

Member
Lis 26, 2006
9,691
0
36
Seniorko, powiedz mi na ile porcji obiadowych wystarcza Ci tego sosu do makaronu. Całość wydaje mi się dość interesująca i chciałabym ją wypróbować, możliwe że już jutro.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
0
0
Sosu wystarcza na 50 dkg makaronu, tak jak jest w przepisie. I to z założenia dla 4 głodnych osób. W zależności od liczby osób (poniżej 4 ) gotuję mniej makaronu. Sosu zawsze tyle samo, bo makaron mogę dogotować i następnego dnia, jeśli jestem sama i nie musi wszystko być prosto z "patelni". Oczywiście, że sosy powinno się mieszać w garnku z makaronem. Ja je mieszam dokładnie na talerzu, co w sumie na jedno wychodzi. Chyba że mam tylu biesiadników, którzy wszystko zjedzą od razu. Wtedy nie ma sprawy z mieszaniem itd. Wszystko do garnka i po sprawie.
 

Shinju

Member
Lis 26, 2006
9,691
0
36
Ugotowałam i wyszło pyszne. Nie znalazłam dzisiaj w sklepie anchois, dlatego jest bez nich. Za to jako swój dodatek razem z czosnkiem i chilli podsmażyłam na oliwie posiekaną drobno ostrą papryczkę. Makaron wrzuciłam do sosu i wymieszałam w garnku. Palce lizać
icon_smile.gif


IMG_2253.JPG
 

Załączniki

  • IMG_2253.JPG
    IMG_2253.JPG
    202.9 KB · Wyświetleń: 0

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
0
0
Cieszę się, że smakowało i że proporcje odpowiadały. A profesjonalizm wymieszania w garnku też godny pochwały. Pozdrowienia
wink.gif
 

Shinju

Member
Lis 26, 2006
9,691
0
36
marghe @ 14 Jul 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=873822Brawo Shinju
icon_smile.gif

Bardzo profesjonalnie wygląda.
Dziękuję
icon_smile.gif


seniorka @ 14 Jul 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=873829Cieszę się, że smakowało i że proporcje odpowiadały. A profesjonalizm wymieszania w garnku też godny pochwały. Pozdrowienia
wink.gif
Bardzmo smakowało. Mój tata był zachwycony przepisem. A do mieszania makaronu z sosem przyzwyczaiłam się przy okazji gotowania spaghetti carbonara, które bardzo często u nas w domu jest przyrządzane.
icon_smile.gif