- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Smaczne połączenie zielonych szparagów z kremowym sosem serowym .
makaron spaghetti
szparagi ( dla 2 osób zużyłam pół pęczka)
śmietana 18% - mały kubeczek 200g
żółtko (surowe)
starty ser żółty - ok. garść
ząbek czosnku
sól, pieprz biały lub czarny - wedle gustu.
Makaron ugotować. Szparagi obrać, pokroić w nieduże kawałki ( ok.1,5 cm ). Czubki pozostawić niepokrojone. Ugotować w wodzie lub na parze.
Na patelnię wlać kubeczek śmietany, dać żółtko i energicznie wymieszać - na małym ogniu. Dodać garść startego sera, przeciśnięty ząbek czosnku, świeżo zmielony pieprz i sól, do smaku. Cały czas mieszać, aż ser się rozpuści.
Dodać ugotowany, odcedzony makaron oraz szparagi. Podawać udekorowany ułożonymi na wierzchu czubkami szparagów i posypany parmezanem lub drobno startym żółtym serem.

makaron spaghetti
szparagi ( dla 2 osób zużyłam pół pęczka)
śmietana 18% - mały kubeczek 200g
żółtko (surowe)
starty ser żółty - ok. garść
ząbek czosnku
sól, pieprz biały lub czarny - wedle gustu.
Makaron ugotować. Szparagi obrać, pokroić w nieduże kawałki ( ok.1,5 cm ). Czubki pozostawić niepokrojone. Ugotować w wodzie lub na parze.
Na patelnię wlać kubeczek śmietany, dać żółtko i energicznie wymieszać - na małym ogniu. Dodać garść startego sera, przeciśnięty ząbek czosnku, świeżo zmielony pieprz i sól, do smaku. Cały czas mieszać, aż ser się rozpuści.
Dodać ugotowany, odcedzony makaron oraz szparagi. Podawać udekorowany ułożonymi na wierzchu czubkami szparagów i posypany parmezanem lub drobno startym żółtym serem.