Roladki z kotletów wołowych z mojej ukochanej kuchni czeskiej
http://recepty.vareni.cz/klasicky-spanelsk...cek/fotografie/
8 średnio grubych kotletów wołowych
cebula
8 plastrów boczku
2 pętka kiełbasy
8 ogórków kiszonych albo konserwowych
2-3 łyżki zalewy z ogórków
3 jajka na twardo
8 łyżek musztardy
1,3 l wody
kostka bulionu wołowego
2-3 łyżki mąki
sól, pieprz
Mięso uklepać na cienko, ale uważać, żeby nie zrobić dziury. Posolić i popieprzyć. Dwa jajka pokroić na ćwiartki, 4 ogórki na połówki, kiełbasę obrać i przekroić wzdłuż na ćwiartki. Mięso posmarować musztardą i na każdy położyć plaster boczku. Na środku ułożyć po kawałku jajka, ogórka i kiełbasy. Zawinąć mięso, związać nitką tak, by środek nie mógł wypaść.
Cebulę posiekać, podsmażyć. Na złota cebulę ułożyć roladki, obsmażyć z każdej strony. Wm międzyczasie rozrobić bulion z kostki. Roladki zalać wywarem, przykryć pokrywką i mieszając od czasu do czasu dusić 90-120 minut.
Pozostałe ogórki i jajko pokroić w drobna kostkę. Roladki wyjąć i trzymać w cieple. Do sosu dodać jajko i ogórki, podgotować. W szklance rozmieszać mąkę, sól i pieprz, dodać do sosu. Wlać również zalewę z ogórków, mieszając od czasu do czasu gotować na małym ogniu 10 minut. Doprawić do smaku, włożyć roladki do środka, żeby się podgrzały.
http://recepty.vareni.cz/klasicky-spanelsk...cek/fotografie/
8 średnio grubych kotletów wołowych
cebula
8 plastrów boczku
2 pętka kiełbasy
8 ogórków kiszonych albo konserwowych
2-3 łyżki zalewy z ogórków
3 jajka na twardo
8 łyżek musztardy
1,3 l wody
kostka bulionu wołowego
2-3 łyżki mąki
sól, pieprz
Mięso uklepać na cienko, ale uważać, żeby nie zrobić dziury. Posolić i popieprzyć. Dwa jajka pokroić na ćwiartki, 4 ogórki na połówki, kiełbasę obrać i przekroić wzdłuż na ćwiartki. Mięso posmarować musztardą i na każdy położyć plaster boczku. Na środku ułożyć po kawałku jajka, ogórka i kiełbasy. Zawinąć mięso, związać nitką tak, by środek nie mógł wypaść.
Cebulę posiekać, podsmażyć. Na złota cebulę ułożyć roladki, obsmażyć z każdej strony. Wm międzyczasie rozrobić bulion z kostki. Roladki zalać wywarem, przykryć pokrywką i mieszając od czasu do czasu dusić 90-120 minut.
Pozostałe ogórki i jajko pokroić w drobna kostkę. Roladki wyjąć i trzymać w cieple. Do sosu dodać jajko i ogórki, podgotować. W szklance rozmieszać mąkę, sól i pieprz, dodać do sosu. Wlać również zalewę z ogórków, mieszając od czasu do czasu gotować na małym ogniu 10 minut. Doprawić do smaku, włożyć roladki do środka, żeby się podgrzały.