Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Speculaas - ciasteczka Swietego Mikolaja :)
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="beata-74" data-source="post: 1056017" data-attributes="member: 6960"><p>U mnie podobnie jak były ciepłe były miekkie i smaczne potem bardzo stwardniały w wyniku czego znalazłam drugi przepis nieznacznie różniący sie podaje mam nadzieje ze Bajaderka nie bedzie miała nic przeciwko temu ,najwyżej go usunie :</p><p></p><p>Przepis na speculaas (za Konemman, Kuchnie Europy, z malymi modyfikacjami):</p><p>250g maki</p><p>1/2 lyzeczki proszku do pieczenia</p><p>po pol lyzeczki: cynamonu, gozdzikow, kardamonu, galki, imbiru, mielonej kawy i bialego pieprzu</p><p>100g masla</p><p>125g cukru brązowego</p><p>1 jajko</p><p>skorka starta z calej cytryny</p><p>50g mielonych migdalow</p><p></p><p>Make wymieszac z proszkiem, przyprawami. Maslo utrzec z cukrem dodać jajko, skorke z cytryny, na koncu migdaly. Do maslanej masy dodawac porcjami przyprawiona make, ciasto uformowac w kule i schowac na dzień lub noc do lodówki Nastepnie formowac, badz wykrawac pierniki, piec 30 minut w 150st (lub 45 minut w 125 stopniach). Ja dodałam dodatkowo łyżke miodu a odjełam troszke cukru.</p><p></p><p>Przepis znalazłam na tym blogu &quot;makagigi i 55 piernikow&quot; Przepis jest łatwy ciasto plastyczne łatwo wychodzi z foremek przyczym ciasteczka są kruchutkie i pyszne polecam.</p><p></p><p>[ATTACH=full]59017[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="beata-74, post: 1056017, member: 6960"] U mnie podobnie jak były ciepłe były miekkie i smaczne potem bardzo stwardniały w wyniku czego znalazłam drugi przepis nieznacznie różniący sie podaje mam nadzieje ze Bajaderka nie bedzie miała nic przeciwko temu ,najwyżej go usunie : Przepis na speculaas (za Konemman, Kuchnie Europy, z malymi modyfikacjami): 250g maki 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia po pol lyzeczki: cynamonu, gozdzikow, kardamonu, galki, imbiru, mielonej kawy i bialego pieprzu 100g masla 125g cukru brązowego 1 jajko skorka starta z calej cytryny 50g mielonych migdalow Make wymieszac z proszkiem, przyprawami. Maslo utrzec z cukrem dodać jajko, skorke z cytryny, na koncu migdaly. Do maslanej masy dodawac porcjami przyprawiona make, ciasto uformowac w kule i schowac na dzień lub noc do lodówki Nastepnie formowac, badz wykrawac pierniki, piec 30 minut w 150st (lub 45 minut w 125 stopniach). Ja dodałam dodatkowo łyżke miodu a odjełam troszke cukru. Przepis znalazłam na tym blogu "makagigi i 55 piernikow" Przepis jest łatwy ciasto plastyczne łatwo wychodzi z foremek przyczym ciasteczka są kruchutkie i pyszne polecam. [ATTACH=full]59017[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Speculaas - ciasteczka Swietego Mikolaja :)
Bottom