Speculaas
Znana holenderskie ciasteczka - tradycyjnie ciasto jest formowane w specjalnych foremkach, wykladane na blache i pieczone, ale rownie pyszne sa wycinane kazdego ksztaltu foremkami do ciasteczek.
Ciasto jest kruche i korzenne, ale nie piernikowe i nie odksztalca sie podczas pieczenia
170g miekkiego masla
2 szklanki brazowego cukru (luzno wsypywanego do miarki - nie ubitego!)
1 jajko
1 szklanka bardzo drobno posiekanych migdalow bez skorki
2 lyzeczki cynamonu
1/2 lyzeczki mielonych gozdzikow
1/2 lyzeczki sproszkowanego imbiru
1/2 lyzeczki kardamonu
1/2 lyzeczki startej galki muszkatolowej
2 lyzeczki gorzkiego kakao
otarta skorka z jednej cytryny
3 szklanki maki
3-5 lyzek mleka
Maslo dobrze ubic z cukrem, dodac jajko, migdaly, korzenie i skorke z cytryny. Dobrze wymieszac i dodawac stopniowo make. Dodac tyle mleka aby ciasto bylo dosc sztywne ale nie twarde.
Ciasto zawinac w folie i schlodzic w lodowce 30-60 minut.
Rozgrzac piekarnik do 180C. Rozwalkowac ciasto na grubosc 4-5 mm i wycinac dowolne ksztalty lub wciskac ciasto w fomy do Speculaas. Ukladac na wylozonej pergaminem blasze i piec 10-12 minut.
Znana holenderskie ciasteczka - tradycyjnie ciasto jest formowane w specjalnych foremkach, wykladane na blache i pieczone, ale rownie pyszne sa wycinane kazdego ksztaltu foremkami do ciasteczek.
Ciasto jest kruche i korzenne, ale nie piernikowe i nie odksztalca sie podczas pieczenia

170g miekkiego masla
2 szklanki brazowego cukru (luzno wsypywanego do miarki - nie ubitego!)
1 jajko
1 szklanka bardzo drobno posiekanych migdalow bez skorki
2 lyzeczki cynamonu
1/2 lyzeczki mielonych gozdzikow
1/2 lyzeczki sproszkowanego imbiru
1/2 lyzeczki kardamonu
1/2 lyzeczki startej galki muszkatolowej
2 lyzeczki gorzkiego kakao
otarta skorka z jednej cytryny
3 szklanki maki
3-5 lyzek mleka
Maslo dobrze ubic z cukrem, dodac jajko, migdaly, korzenie i skorke z cytryny. Dobrze wymieszac i dodawac stopniowo make. Dodac tyle mleka aby ciasto bylo dosc sztywne ale nie twarde.
Ciasto zawinac w folie i schlodzic w lodowce 30-60 minut.
Rozgrzac piekarnik do 180C. Rozwalkowac ciasto na grubosc 4-5 mm i wycinac dowolne ksztalty lub wciskac ciasto w fomy do Speculaas. Ukladac na wylozonej pergaminem blasze i piec 10-12 minut.
