- Lis 28, 2005
- 33,255
- 5,171
- 113
Speculoos
Źródło przepisu - http://belgiaodkuchni.blogspot.com/2010/10...-spekulosy.html
proporcje na 2 tradycyjne blaszki ciasteczek (mnie wyszło trzy cienko wałkowanych)
250 g mąki (u mnie 220 g pełnoziarnistej orkiszowej i 30 g pełnoziarnistej żytniej)
140 g ciemnego cukru typu muscovado lub cassonade ( nie miałam muscovado; dałam 100 g demerary i 40 g czarnej melasy z trzciny cukrowej)
150 g schłodzonego masła (u mnie 130 g masła i 20 g smalcu)
1 łyżeczka przypraw do spekulosów, którą możecie otrzymać mieszając 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu, 1/4 łyżeczki mielonego imbiru, 1/4 łyżeczki mielonych goździków, 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej
4 łyżki mleka
Mąkę mieszamy z cukrem i przyprawami. Dodajemy masło i mleko i zagniatamy. Zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki najlepiej na jedną noc (ja trzymałam w lodówce przez 3 godziny). Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkowujemy na jakieś pół centymetra (wałkowałam cieniej, na jakiejś dwa milimetry). Jeśli trzeba podsypujemy mąką. Używamy specjalnych drewnianych foremek lub wykrawamy ciastka. Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 170° (ja piekłam 16 minut w 180 stopniach). Po upieczeniu i przestudzeniu trzymamy spekulosy w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Źródło przepisu - http://belgiaodkuchni.blogspot.com/2010/10...-spekulosy.html
proporcje na 2 tradycyjne blaszki ciasteczek (mnie wyszło trzy cienko wałkowanych)
250 g mąki (u mnie 220 g pełnoziarnistej orkiszowej i 30 g pełnoziarnistej żytniej)
140 g ciemnego cukru typu muscovado lub cassonade ( nie miałam muscovado; dałam 100 g demerary i 40 g czarnej melasy z trzciny cukrowej)
150 g schłodzonego masła (u mnie 130 g masła i 20 g smalcu)
1 łyżeczka przypraw do spekulosów, którą możecie otrzymać mieszając 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu, 1/4 łyżeczki mielonego imbiru, 1/4 łyżeczki mielonych goździków, 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej
4 łyżki mleka
Mąkę mieszamy z cukrem i przyprawami. Dodajemy masło i mleko i zagniatamy. Zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki najlepiej na jedną noc (ja trzymałam w lodówce przez 3 godziny). Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkowujemy na jakieś pół centymetra (wałkowałam cieniej, na jakiejś dwa milimetry). Jeśli trzeba podsypujemy mąką. Używamy specjalnych drewnianych foremek lub wykrawamy ciastka. Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 170° (ja piekłam 16 minut w 180 stopniach). Po upieczeniu i przestudzeniu trzymamy spekulosy w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: