Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Speculoos
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 1628800" data-attributes="member: 1024"><p><strong>Speculoos</strong></p><p></p><p>Źródło przepisu - <a href="http://belgiaodkuchni.blogspot.com/2010/10/czas-na-spekulosy.html" target="_blank">http://belgiaodkuchni.blogspot.com/2010/10...-spekulosy.html</a></p><p></p><p>proporcje na 2 tradycyjne blaszki ciasteczek (mnie wyszło trzy cienko wałkowanych)</p><p></p><p>250 g mąki (u mnie 220 g pełnoziarnistej orkiszowej i 30 g pełnoziarnistej żytniej)</p><p>140 g ciemnego cukru typu muscovado lub cassonade ( nie miałam muscovado; dałam 100 g demerary i 40 g czarnej melasy z trzciny cukrowej)</p><p>150 g schłodzonego masła (u mnie 130 g masła i 20 g smalcu)</p><p>1 łyżeczka przypraw do spekulosów, którą możecie otrzymać mieszając 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu, 1/4 łyżeczki mielonego imbiru, 1/4 łyżeczki mielonych goździków, 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej</p><p>4 łyżki mleka</p><p></p><p>Mąkę mieszamy z cukrem i przyprawami. Dodajemy masło i mleko i zagniatamy. Zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki najlepiej na jedną noc (ja trzymałam w lodówce przez 3 godziny). Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkowujemy na jakieś pół centymetra (wałkowałam cieniej, na jakiejś dwa milimetry). Jeśli trzeba podsypujemy mąką. Używamy specjalnych drewnianych foremek lub wykrawamy ciastka. Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 170° (ja piekłam 16 minut w 180 stopniach). Po upieczeniu i przestudzeniu trzymamy spekulosy w szczelnie zamkniętym pojemniku. </p><p></p><p>[ATTACH=full]96809[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 1628800, member: 1024"] [B]Speculoos[/B] Źródło przepisu - [URL="http://belgiaodkuchni.blogspot.com/2010/10/czas-na-spekulosy.html"]http://belgiaodkuchni.blogspot.com/2010/10...-spekulosy.html[/URL] proporcje na 2 tradycyjne blaszki ciasteczek (mnie wyszło trzy cienko wałkowanych) 250 g mąki (u mnie 220 g pełnoziarnistej orkiszowej i 30 g pełnoziarnistej żytniej) 140 g ciemnego cukru typu muscovado lub cassonade ( nie miałam muscovado; dałam 100 g demerary i 40 g czarnej melasy z trzciny cukrowej) 150 g schłodzonego masła (u mnie 130 g masła i 20 g smalcu) 1 łyżeczka przypraw do spekulosów, którą możecie otrzymać mieszając 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu, 1/4 łyżeczki mielonego imbiru, 1/4 łyżeczki mielonych goździków, 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej 4 łyżki mleka Mąkę mieszamy z cukrem i przyprawami. Dodajemy masło i mleko i zagniatamy. Zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki najlepiej na jedną noc (ja trzymałam w lodówce przez 3 godziny). Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkowujemy na jakieś pół centymetra (wałkowałam cieniej, na jakiejś dwa milimetry). Jeśli trzeba podsypujemy mąką. Używamy specjalnych drewnianych foremek lub wykrawamy ciastka. Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 170° (ja piekłam 16 minut w 180 stopniach). Po upieczeniu i przestudzeniu trzymamy spekulosy w szczelnie zamkniętym pojemniku. [ATTACH=full]96809[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Speculoos
Top
Bottom