- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Spekulatius - spiralki
250 g mąki pszennej
50 g zmielonych migdałów
125 g masła lub margaryny
szczypta soli
125 g cukru
1 spiczasta łyżka brązowego cukru
1 jajko
1 łyżeczka cynamonu
po 1/2 łyżeczki zmielonych goździków, kardamonu i gałki muszkatułowej
100 g płatków migdałów
cukier puder.
1.Mąkę, zmielone migdały, tłuszcz,sól, cukry, jajko i przyprawy zagniatamy i odstawiamy do lodówki na 2 godziny.
2.Ciasto dzielimy na dwie części. Formując z nich prostokąd o szerokości ok 8 cm i grubości 5 mm. Posypujemy z obydwu stron płatkami migdałów. (W praktyce najpierw na deskę wysypuję migdały, na nich formuję ciasto i jeszcze raz z góry posypuję migdałami.
3.Ciasto kroimy na 1,5 cm paski i skręcamy.
4.Pieczemy w temp 175 stopni (przy nawiewie 150 stopni) przez 14 minut.
5.Posypujemy cukrem pudrem.
Ps. Przepis pochodzi z książki Kochen & Genießen - Advent & Weihnachten

250 g mąki pszennej
50 g zmielonych migdałów
125 g masła lub margaryny
szczypta soli
125 g cukru
1 spiczasta łyżka brązowego cukru
1 jajko
1 łyżeczka cynamonu
po 1/2 łyżeczki zmielonych goździków, kardamonu i gałki muszkatułowej
100 g płatków migdałów
cukier puder.
1.Mąkę, zmielone migdały, tłuszcz,sól, cukry, jajko i przyprawy zagniatamy i odstawiamy do lodówki na 2 godziny.
2.Ciasto dzielimy na dwie części. Formując z nich prostokąd o szerokości ok 8 cm i grubości 5 mm. Posypujemy z obydwu stron płatkami migdałów. (W praktyce najpierw na deskę wysypuję migdały, na nich formuję ciasto i jeszcze raz z góry posypuję migdałami.

3.Ciasto kroimy na 1,5 cm paski i skręcamy.
4.Pieczemy w temp 175 stopni (przy nawiewie 150 stopni) przez 14 minut.
5.Posypujemy cukrem pudrem.
Ps. Przepis pochodzi z książki Kochen & Genießen - Advent & Weihnachten
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: