- Maj 17, 2008
- 908
- 0
- 0
Rok temu wynalazłam ten przepis tutaj - idealnie sprawdził się do pierniczków w grudniu, oj, jak to pachnie
Teraz (jak będzie mi się chciało pozrywać agrest...) to zrobię go z myślą właśnie o pierniczkach/pierniku.
No i fajnie, bo większość przepisów każe używać niedojrzałego agrestu, gdzie zazwyczaj (przynajmniej ja tak mam) się orientuję że już pora na agrest jak agrest dojrzeje
-5 funtów dojrzałego agrestu
-4 funty brązowego cukru
-2 szklanki octu (ja dałam winny)
-2 łyżki goździków
-3 łyżeczki cynamonu
-3 łyżeczki gałki muszkatołowej
(1 funt =~0.45kg)
Umyć i obrać agrest, smażyć z resztą składników, aż dżem zrobi się dżemowaty
nałożyć do słoików
No i fajnie, bo większość przepisów każe używać niedojrzałego agrestu, gdzie zazwyczaj (przynajmniej ja tak mam) się orientuję że już pora na agrest jak agrest dojrzeje
-5 funtów dojrzałego agrestu
-4 funty brązowego cukru
-2 szklanki octu (ja dałam winny)
-2 łyżki goździków
-3 łyżeczki cynamonu
-3 łyżeczki gałki muszkatołowej
(1 funt =~0.45kg)
Umyć i obrać agrest, smażyć z resztą składników, aż dżem zrobi się dżemowaty