- Gru 21, 2005
- 7,253
- 6
- 0
185g zwyklej maki
1 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
100-125g cukru (ja preferuje mniej slodkie)
1 1/2 lyzeczki mielonego imbiru
160g swiezego wnetrza chleba tostowego/jasnego pszennego, rozdrobnionego
60g sultanek
11g koryntek
125g startego loju (suet, ja uzywam wersji wege - ATORA LIGHT)
2 lyzeczki stratej skorki z cytryny
2 jajka, lekko roztrzepane
170ml mleka
Make, proszek, cukier i imbir przesiewam do miski. Dosypuje miazsz chleba, owoce, loj i skorke z cytryny. Dokladnie mieszam drewniana lyzka. W innym naczyniu lacze ze soba jajka i mleko i wlewam do suchych skladnikow. Mieszam dokladnie i zostawiam na 5-10 min. Przygotowuje arkusz papieru do pieczenia, na ktory wykladam ciasto i formuje z grubsza 20 cm walek (mozna dwa ciensze), zawijam zostawiajac konce luzniejsze, aby mogl rosnac w zasie parzenia. Przygotowany walek zawijam w kuchenna sciereczke i ukladam na dnie babmusowej nakladki do gotowania na parze. Ukladam ja na pasujacym garnku z goraca woda, zakrywam pokrywka i parze pudding przez 1 1/2 godz. Dolewam wody jesli sie wygotuje w trakcie.
Gotowy pud wyjmuje,odwijam, dziele na czesci i podaje na goraco z ciepla custard (sosem jajecznym).
1 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
100-125g cukru (ja preferuje mniej slodkie)
1 1/2 lyzeczki mielonego imbiru
160g swiezego wnetrza chleba tostowego/jasnego pszennego, rozdrobnionego
60g sultanek
11g koryntek
125g startego loju (suet, ja uzywam wersji wege - ATORA LIGHT)
2 lyzeczki stratej skorki z cytryny
2 jajka, lekko roztrzepane
170ml mleka
Make, proszek, cukier i imbir przesiewam do miski. Dosypuje miazsz chleba, owoce, loj i skorke z cytryny. Dokladnie mieszam drewniana lyzka. W innym naczyniu lacze ze soba jajka i mleko i wlewam do suchych skladnikow. Mieszam dokladnie i zostawiam na 5-10 min. Przygotowuje arkusz papieru do pieczenia, na ktory wykladam ciasto i formuje z grubsza 20 cm walek (mozna dwa ciensze), zawijam zostawiajac konce luzniejsze, aby mogl rosnac w zasie parzenia. Przygotowany walek zawijam w kuchenna sciereczke i ukladam na dnie babmusowej nakladki do gotowania na parze. Ukladam ja na pasujacym garnku z goraca woda, zakrywam pokrywka i parze pudding przez 1 1/2 godz. Dolewam wody jesli sie wygotuje w trakcie.
Gotowy pud wyjmuje,odwijam, dziele na czesci i podaje na goraco z ciepla custard (sosem jajecznym).
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: