- Lis 24, 2006
- 26
- 0
- 0
PASZTET ŚWIĄTECZNY:
Po 250g zmielonej chudej wieprzowiny, tłustej wieprzowiny, cielęciny i wątróbek kurzych (ale jeśli macie z kaczki lub królika to pasztet jak najbardziej na nie zasługuje )
250 g słoniny w plastrach, posiekana cebula, czosnek, 2 ubite jaja, 3 łyżki koniaku lub brandy, łyżka soli, pieprz, szczypta mielonych goździków i gałki muszkatołowej, liść laurowy, ziele angielskie ok. 20 g masła, 45 g orzechów Np. laskowe( podpiecz je chwile w piekarniku, dzięki czemu łatwo zetrze się z nich skórka, posiekaj)
1. Piekarnik nagrzej do 175 C, do większego naczynia Np. blaszki, ( do którego zmieści się foremka z pasztetem) wlej wodę (na połowę wysokości foremki) 2.Na maśle zeszklij cebulę i wymieszaj ją DOKŁADNIE z mięsem, wątróbkami, czosnkiem, jajami, alkoholem, przyprawami 3. Dodaj orzechy i ponownie wyrób, aż masa zacznie odchodzić od ścianek misy. Oprócz orzechów możesz dodatkowo dodać pokrojoną w kostkę usmażoną z odrobiną koniaku wątróbkę lub pierś z kurczaka, zamarynowaną kilka godzin wcześniej 4.Podsmaż odrobinę masy, aby sprawdzić smak. 5. Formę wyłóż plastrami słoniny, przełóż masę, wygładź, przykryj resztą słoniny. Na wierzchu ułóż listek laurowy i ziele angielskie. 6.Włóż formę do naczynia z wodą i piecz ok. 1 ½ godz. Upieczony pasztet, ostudź, obciąż i wstaw do lodówki na noc.
Po 250g zmielonej chudej wieprzowiny, tłustej wieprzowiny, cielęciny i wątróbek kurzych (ale jeśli macie z kaczki lub królika to pasztet jak najbardziej na nie zasługuje )
250 g słoniny w plastrach, posiekana cebula, czosnek, 2 ubite jaja, 3 łyżki koniaku lub brandy, łyżka soli, pieprz, szczypta mielonych goździków i gałki muszkatołowej, liść laurowy, ziele angielskie ok. 20 g masła, 45 g orzechów Np. laskowe( podpiecz je chwile w piekarniku, dzięki czemu łatwo zetrze się z nich skórka, posiekaj)
1. Piekarnik nagrzej do 175 C, do większego naczynia Np. blaszki, ( do którego zmieści się foremka z pasztetem) wlej wodę (na połowę wysokości foremki) 2.Na maśle zeszklij cebulę i wymieszaj ją DOKŁADNIE z mięsem, wątróbkami, czosnkiem, jajami, alkoholem, przyprawami 3. Dodaj orzechy i ponownie wyrób, aż masa zacznie odchodzić od ścianek misy. Oprócz orzechów możesz dodatkowo dodać pokrojoną w kostkę usmażoną z odrobiną koniaku wątróbkę lub pierś z kurczaka, zamarynowaną kilka godzin wcześniej 4.Podsmaż odrobinę masy, aby sprawdzić smak. 5. Formę wyłóż plastrami słoniny, przełóż masę, wygładź, przykryj resztą słoniny. Na wierzchu ułóż listek laurowy i ziele angielskie. 6.Włóż formę do naczynia z wodą i piecz ok. 1 ½ godz. Upieczony pasztet, ostudź, obciąż i wstaw do lodówki na noc.