Starofrancuska zupa cebulowa

kawazmlekiem

Member
Mar 19, 2005
37,849
6
38
Przepis znaleziony w starym zeszycie z wycinkami z najróżniejszych magazynów kulinarnych, więc dokładnego źródła nie jestem w stanie podać.

4 duże cebule
2 pory
3 ziemniaki
10 dag suchej kiełbasy
litr rosołu
2 kostki cukru
1/2 szklanki śmietany
2 łyżki masła
pieprz, sól
majeranek
natka pietruszki
łyżeczka mąki

- zagotować rosół, wrzucić do niego obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i pokrojoną kiełbasę, gotować na małym ogniu pod przykryciem,
- w międzyczasie na maśle (dodałam trzy psiki oliwy i dwa chlusty wytrawnego białego wina) poddusić skrojone w cienkie piórka cebule i pory, dusić do miękkości,
- dodać do zupy i gotować jeszcze przez 20 minut,
- mąkę wymieszać ze śmietaną, dodać do zupy, przyprawić, dodać podpalone na patelni kostki cukru (nie miałam kostek, podprażyłam cukier biały, ponieważ cebula jest słodka, zmniejszyłam ilość do jednej łyżeczki),
- przed podaniem suto posypać natką pietruszki.

Do tej zupy najlepsze są grzanki podsmażane na maśle i posypane tartym serem.

zupa_cebulowa_1.jpg

zupa_cebulowa_2.jpg

Dobra zupa, słodkawa, ale ponieważ dodałam sporo białego pieprzu, również ostra i wyrazista. Przeszkadzały mi pióra cebulowe, na drugi raz zmiksuję je.
 

Załączniki

  • zupa_cebulowa_2.jpg
    zupa_cebulowa_2.jpg
    67.3 KB · Wyświetleń: 9
  • zupa_cebulowa_1.jpg
    zupa_cebulowa_1.jpg
    80.6 KB · Wyświetleń: 8
Ostatnią edycję dokonał moderator:

wika

Member
Cze 22, 2006
3,636
0
36
Wyciągam
lecker.gif
będzie jutro
gruebel_2.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy