- Mar 19, 2005
- 37,849
- 6
- 38
Przepis znaleziony w starym zeszycie z wycinkami z najróżniejszych magazynów kulinarnych, więc dokładnego źródła nie jestem w stanie podać.
4 duże cebule
2 pory
3 ziemniaki
10 dag suchej kiełbasy
litr rosołu
2 kostki cukru
1/2 szklanki śmietany
2 łyżki masła
pieprz, sól
majeranek
natka pietruszki
łyżeczka mąki
- zagotować rosół, wrzucić do niego obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i pokrojoną kiełbasę, gotować na małym ogniu pod przykryciem,
- w międzyczasie na maśle (dodałam trzy psiki oliwy i dwa chlusty wytrawnego białego wina) poddusić skrojone w cienkie piórka cebule i pory, dusić do miękkości,
- dodać do zupy i gotować jeszcze przez 20 minut,
- mąkę wymieszać ze śmietaną, dodać do zupy, przyprawić, dodać podpalone na patelni kostki cukru (nie miałam kostek, podprażyłam cukier biały, ponieważ cebula jest słodka, zmniejszyłam ilość do jednej łyżeczki),
- przed podaniem suto posypać natką pietruszki.
Do tej zupy najlepsze są grzanki podsmażane na maśle i posypane tartym serem.
Dobra zupa, słodkawa, ale ponieważ dodałam sporo białego pieprzu, również ostra i wyrazista. Przeszkadzały mi pióra cebulowe, na drugi raz zmiksuję je.
4 duże cebule
2 pory
3 ziemniaki
10 dag suchej kiełbasy
litr rosołu
2 kostki cukru
1/2 szklanki śmietany
2 łyżki masła
pieprz, sól
majeranek
natka pietruszki
łyżeczka mąki
- zagotować rosół, wrzucić do niego obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i pokrojoną kiełbasę, gotować na małym ogniu pod przykryciem,
- w międzyczasie na maśle (dodałam trzy psiki oliwy i dwa chlusty wytrawnego białego wina) poddusić skrojone w cienkie piórka cebule i pory, dusić do miękkości,
- dodać do zupy i gotować jeszcze przez 20 minut,
- mąkę wymieszać ze śmietaną, dodać do zupy, przyprawić, dodać podpalone na patelni kostki cukru (nie miałam kostek, podprażyłam cukier biały, ponieważ cebula jest słodka, zmniejszyłam ilość do jednej łyżeczki),
- przed podaniem suto posypać natką pietruszki.
Do tej zupy najlepsze są grzanki podsmażane na maśle i posypane tartym serem.


Dobra zupa, słodkawa, ale ponieważ dodałam sporo białego pieprzu, również ostra i wyrazista. Przeszkadzały mi pióra cebulowe, na drugi raz zmiksuję je.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: