- Sie 24, 2006
- 9,664
- 0
- 0
Przepis pochodzi z książki "Ciasta i torty"
Robiłam go znajomej, nie wiem jak smakuje, ale dzwoniła, że wybornie więc się dzielę przepisem
Składniki na tortownicę 24 cm.
6 jaj
125 g cukru
150g mąki
75g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
60 ml rumu
300 g marmolady morelowej
sok z 2 pomaranczy
sok z 1 cytryny
200 g cukru pudru
1/2 łyżeczki kakao
Piekarnik nagrzać do 180 st.
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać mąki i proszek do pieczenia. Na koniec pianę z białek.
Piec biszkopt przez 45 min, odstawić na 1 dzień.
Przekroić 2 razy.
Środkowy krążek pokroić w kostkę wielkości ok 2 cm. Pozostałe krążki pokropić delikatnie 20 ml rumu i posmarować 200 g marmolady.
Dolny krążek włożyć do tortownicy. Obydwa soki wymieszać i zagotować z 20 ml rumu, 50 g marmolady i pozostałym cukrem. Do płynu włożyć kostki biszkoptowe.
Nasączone biszkopty ułożyćna krążku w tortownicy, przykryć drugim krążkiem (marmoladą do dołu) i lekko przycisnąć.
Tort obciążyć deseczką i po godzinie posmarować rozgrzaną marmoladą.
Cukier puder wymieszać z pozostałym rumem; 2 łyżki lukru wymieszać z kakao.
Tort polukrować na biało.
Ciemny lukier wycisnąć spiralnie na tort, zaczynając od środka. Nożem rozciągnąć ciemne linie od środka na zewnątrz.
Moje uwagi;
W przepisie nie podano ile cukru użyć do biszkoptu, bo dalej pisze, żeby soki zagotować z pozostałym cukrem. Ja odjęłam 3 łyżki od cukru na biszkopt i dodałam do soków.
Fajnie wygląda, i podobno pycha
Robiłam go znajomej, nie wiem jak smakuje, ale dzwoniła, że wybornie więc się dzielę przepisem

Składniki na tortownicę 24 cm.
6 jaj
125 g cukru
150g mąki
75g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
60 ml rumu
300 g marmolady morelowej
sok z 2 pomaranczy
sok z 1 cytryny
200 g cukru pudru
1/2 łyżeczki kakao
Piekarnik nagrzać do 180 st.
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać mąki i proszek do pieczenia. Na koniec pianę z białek.
Piec biszkopt przez 45 min, odstawić na 1 dzień.
Przekroić 2 razy.
Środkowy krążek pokroić w kostkę wielkości ok 2 cm. Pozostałe krążki pokropić delikatnie 20 ml rumu i posmarować 200 g marmolady.
Dolny krążek włożyć do tortownicy. Obydwa soki wymieszać i zagotować z 20 ml rumu, 50 g marmolady i pozostałym cukrem. Do płynu włożyć kostki biszkoptowe.
Nasączone biszkopty ułożyćna krążku w tortownicy, przykryć drugim krążkiem (marmoladą do dołu) i lekko przycisnąć.
Tort obciążyć deseczką i po godzinie posmarować rozgrzaną marmoladą.
Cukier puder wymieszać z pozostałym rumem; 2 łyżki lukru wymieszać z kakao.
Tort polukrować na biało.
Ciemny lukier wycisnąć spiralnie na tort, zaczynając od środka. Nożem rozciągnąć ciemne linie od środka na zewnątrz.
Moje uwagi;
W przepisie nie podano ile cukru użyć do biszkoptu, bo dalej pisze, żeby soki zagotować z pozostałym cukrem. Ja odjęłam 3 łyżki od cukru na biszkopt i dodałam do soków.
Fajnie wygląda, i podobno pycha