Stefanka

Wrz 8, 2010
10
0
0
Stefanka naszej mamy:

stefanka.jpg

Ciasto kruche:
- 300g mąki pszennej
- 150g masła
- 80g cukru
- 2 żółtka
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
Beza:
- 4 białka
- 100g cukru
Dodatkowo:
- 1 1/2 słoiczka powideł śliwkowych
- 200g bakalii (my użyłyśmy tylko rodzynek)
- 200g orzechów włoskich
Masa:
- 100g cukru
- 1/2 szklanki wody
- 1 czubata łyżka kakao
- 3 żółtka
- 150g masła

Ciasto Kruche: Mąkę, cukier i masło włożyć do miski. Dodać jajka, proszek do pieczenia, kwaśną śmietanę i zagnieść. Zagniecione ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto podzielić na 2 części, rozłożyć na dwie blaszki o wymiarach (20 x 30 cm).
Na rozwałkowane ciasta kruche rozsmarować powidła i posypać bakaliami. Ubić pianę z białek z cukrem. Pianę wyłożyć na blaty posypane bakaliami. Całość posypać orzechami włoskimi. Piec na złoty kolor 30-40 minut w 180 stopniach.
Gotowe blaty odstawić do wystygnięcia. W tym czasie zrobić masę. Cukier zalać wodą i kakao. Całość zagotować i odstawić do wystygnięcia. Utrzeć żółtka. Do utartych żółtek wlewamy 2 łyżki schłodzonej polewy. Całość miksujemy. Następnie do pozostałej polewy wlewamy żółtka cały czas miksując. Masa powinna się zagęścić.
Zmiksować miękkie masło do którego dodajemy stopniowo zagęszczoną polewę z żółtek. Przygotowaną masę rozsmarowujemy na upieczonym kruchym cieście z bezą. Następnie na masę kładziemy kolejny blat ciasta kruchego tak, aby beza z orzechami była na wierzchu ciasta.
Uwagi: Ciasto należy przełożyć dzień wcześniej, aby blaty zmiękły.

 

Załączniki

  • stefanka.jpg
    stefanka.jpg
    500.8 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator: