Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Stefanka
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Justin&amp;Dorothy" data-source="post: 1475504" data-attributes="member: 23256"><p>Stefanka naszej mamy:</p><p></p><p>[ATTACH=full]85962[/ATTACH]</p><p></p><p>Ciasto kruche:</p><p>- 300g mąki pszennej</p><p>- 150g masła</p><p>- 80g cukru</p><p>- 2 żółtka</p><p>- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia</p><p>- 3 łyżki kwaśnej śmietany</p><p>Beza:</p><p>- 4 białka</p><p>- 100g cukru</p><p>Dodatkowo:</p><p>- 1 1/2 słoiczka powideł śliwkowych</p><p>- 200g bakalii (my użyłyśmy tylko rodzynek)</p><p>- 200g orzechów włoskich</p><p>Masa:</p><p>- 100g cukru</p><p>- 1/2 szklanki wody</p><p>- 1 czubata łyżka kakao</p><p>- 3 żółtka</p><p>- 150g masła</p><p></p><p>Ciasto Kruche: Mąkę, cukier i masło włożyć do miski. Dodać jajka, proszek do pieczenia, kwaśną śmietanę i zagnieść. Zagniecione ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto podzielić na 2 części, rozłożyć na dwie blaszki o wymiarach (20 x 30 cm).</p><p>Na rozwałkowane ciasta kruche rozsmarować powidła i posypać bakaliami. Ubić pianę z białek z cukrem. Pianę wyłożyć na blaty posypane bakaliami. Całość posypać orzechami włoskimi. Piec na złoty kolor 30-40 minut w 180 stopniach.</p><p>Gotowe blaty odstawić do wystygnięcia. W tym czasie zrobić masę. Cukier zalać wodą i kakao. Całość zagotować i odstawić do wystygnięcia. Utrzeć żółtka. Do utartych żółtek wlewamy 2 łyżki schłodzonej polewy. Całość miksujemy. Następnie do pozostałej polewy wlewamy żółtka cały czas miksując. Masa powinna się zagęścić.</p><p>Zmiksować miękkie masło do którego dodajemy stopniowo zagęszczoną polewę z żółtek. Przygotowaną masę rozsmarowujemy na upieczonym kruchym cieście z bezą. Następnie na masę kładziemy kolejny blat ciasta kruchego tak, aby beza z orzechami była na wierzchu ciasta.</p><p>Uwagi: Ciasto należy przełożyć dzień wcześniej, aby blaty zmiękły.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Justin&Dorothy, post: 1475504, member: 23256"] Stefanka naszej mamy: [ATTACH=full]85962[/ATTACH] Ciasto kruche: - 300g mąki pszennej - 150g masła - 80g cukru - 2 żółtka - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 3 łyżki kwaśnej śmietany Beza: - 4 białka - 100g cukru Dodatkowo: - 1 1/2 słoiczka powideł śliwkowych - 200g bakalii (my użyłyśmy tylko rodzynek) - 200g orzechów włoskich Masa: - 100g cukru - 1/2 szklanki wody - 1 czubata łyżka kakao - 3 żółtka - 150g masła Ciasto Kruche: Mąkę, cukier i masło włożyć do miski. Dodać jajka, proszek do pieczenia, kwaśną śmietanę i zagnieść. Zagniecione ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto podzielić na 2 części, rozłożyć na dwie blaszki o wymiarach (20 x 30 cm). Na rozwałkowane ciasta kruche rozsmarować powidła i posypać bakaliami. Ubić pianę z białek z cukrem. Pianę wyłożyć na blaty posypane bakaliami. Całość posypać orzechami włoskimi. Piec na złoty kolor 30-40 minut w 180 stopniach. Gotowe blaty odstawić do wystygnięcia. W tym czasie zrobić masę. Cukier zalać wodą i kakao. Całość zagotować i odstawić do wystygnięcia. Utrzeć żółtka. Do utartych żółtek wlewamy 2 łyżki schłodzonej polewy. Całość miksujemy. Następnie do pozostałej polewy wlewamy żółtka cały czas miksując. Masa powinna się zagęścić. Zmiksować miękkie masło do którego dodajemy stopniowo zagęszczoną polewę z żółtek. Przygotowaną masę rozsmarowujemy na upieczonym kruchym cieście z bezą. Następnie na masę kładziemy kolejny blat ciasta kruchego tak, aby beza z orzechami była na wierzchu ciasta. Uwagi: Ciasto należy przełożyć dzień wcześniej, aby blaty zmiękły. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Stefanka
Top
Bottom