Steki z cebulką*

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,558
25
38
zrobilam wczoraj, wyszly mi jednak suche i troche twarde
icon_neutral.gif
ale z cebulka nawet i dobre bylo, a takie jak na zdjeciu u gory to juz bym calkiem zjadla, moje ani ani nie zrobily sie taki zlociste.

troche sie nameczylam z miesem, mialam kawalek pieczeni wieprzowej, jedank moja maszynka elektryczna! nie mieli mi miesa, tzn. mieli, ale zaraz sie zapycha tymi zylastymi i blonnymi czesciami
icon_mad.gif
musialam wszystko wygrzebywac i siekac w malakserze...

kurcze nie chce mi sie nigdy czyscic miesa z tych wszystkich "rzeczy"
icon_redface.gif

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
jak mi zawsze takie steki smakowały w szkolnej stołówce a nigdy nie wiedziałam jak zrobić!!! Teraz nie wytrzymam, muszę wypróbować w najbliższy weekend, ciekawa jestem czy będzie smak taki jak pamiętam! ( nazywałam je kotletami siekanymi
icon_wink.gif
)

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
no i zrobiłam, tylko jakiś jednak nie taki ten smak jak pamiętałam, może tam w tych stołówkowych jeszcze coś było
gruebel_2.gif

trochę za suche mi wyszły ( może za mało oleju?) i nieco za twarde ( pewnie trzeba było dłużej dusić) ale poza tym całkiem smaczne:

stek.jpg

Załączniki

• stek.jpg
    stek.jpg
    33.2 KB · Wyświetleń: 3

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
O Carbo, nie zauważyłam Twojego wpisu wcześniejszego, rzeczywiście takie same odczucia mamy.
Sama mieliłam, na sitku z takimi większymi oczkami. Miałam łopatkę chudą, może za chuda była
gruebel_2.gif
A Twoja maszynka to pewnie dobra jest tylko trzeba naostrzyć noże i sitko, albo kupić nowe.

Wcześniej jakoś nieuważnie czytałam przepis, że tam tylko mięso, sól i pieprz, ja sobie jakoś ubzdurałam, że do środka też trzeba olej dać i dałam trochę, bez oleju w środku chyba jeszcze bardziej suche byłyby.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,558
25
38
kurcze Beata no nie wiem co z ta maszynka, mam nowego Kenwooda Major z nowa nasadka maszynka, i w niej tez bym musiala ostrzyc noze?
wkurzam sie bo tak samo mam np. z piersia z kurczaka lub indyka, jak chce zmielic to mi te blony sie placza i zatykaja wszystko
baa.gif

jako mieso do tych stekow tez lopatke mialam...

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
no nie wiem, nowa maszynka powinna mieć ostre noże... Ja wiem tylko, że jak się stępią w mojej to też mi się tak plączą te błony i nic nie można zmielić. Jedynie jak trochę zmrożone kawałki mięsa się bierze, wtedy idzie lepiej.

magpie101

Member
Gru 21, 2010
503
0
0
U nas tez robi sie takie steki, w latach 90-tych krolowal "stek z cebulka". W knajpie gdzie wtedy pracowalam nigdy nie mielili miesa tylko drobno siekali, a reszta tak samo. Moze tutaj tkwi sekret dobrego mieciutkiego steka.

Maj 24, 2007
51
0
0
W mojej dawnej szpitalnej stołówce kucharz dodawał samo żółtko.Podejrzewam też że w szkolnych stołówkach mogli smażyć na smalcu,pewnie był jakiś przydział dla zbiorowej gastronomii.
icon_mrgreen.gif

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
no i znów mi się zachciało spróbować...
kucharko, ja zawsze na smalcu smażę, jak mam to bardzo chętnie na gęsim, ale rzadko mam niestety
icon_frown.gif
więc używam wieprzowego. Na oleju smażę raczej tylko ryby.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy