- 50 dkg wołowiny na pieczeń lub jagnięciny z udźca
- 1 łyżka masła
- pół szklanki czerwonego wytrawnego wina
- 1 puszka pomidorów pelati (ja kupuję najczęściej puszkę 40 dkg)
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- pół szklanki gorącej wody
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy
- po pół łyżeczki; cynamonu, oregano, soli i pieprzu, oregano do dekoracji (oregano w obu przypadkach suszone).
Mięso myjemy, suszymy i kroimy w kostkę o boku 5 cm. Smażymy na rozgrzanym maśle, aż się przyrumieni. Ja dałam pół na pół masło z olejem, bo bałam się, że na samym maśle przypali się. Następnie podlewamy połową wina, dodajemy pokrojone pomidory pelati razem z zalewą, koncentrat i gorącą wodę. Dusimy na średnim ogniu 10 minut.
Cebulę i czosnek obieramy, siekamy i smażymy na oliwie. Gdy się zeszklą, dodajemy mięso. Potrawę doprawiamy do smaku cynamonem, oregano, pieprzem i solą. Dusimy około półtorej godziny. Na krótko przed końcem duszenia dodajemy resztę wina, a przed podaniem posypujemy oszczędnie oregano.
- 1 łyżka masła
- pół szklanki czerwonego wytrawnego wina
- 1 puszka pomidorów pelati (ja kupuję najczęściej puszkę 40 dkg)
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- pół szklanki gorącej wody
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy
- po pół łyżeczki; cynamonu, oregano, soli i pieprzu, oregano do dekoracji (oregano w obu przypadkach suszone).
Mięso myjemy, suszymy i kroimy w kostkę o boku 5 cm. Smażymy na rozgrzanym maśle, aż się przyrumieni. Ja dałam pół na pół masło z olejem, bo bałam się, że na samym maśle przypali się. Następnie podlewamy połową wina, dodajemy pokrojone pomidory pelati razem z zalewą, koncentrat i gorącą wodę. Dusimy na średnim ogniu 10 minut.
Cebulę i czosnek obieramy, siekamy i smażymy na oliwie. Gdy się zeszklą, dodajemy mięso. Potrawę doprawiamy do smaku cynamonem, oregano, pieprzem i solą. Dusimy około półtorej godziny. Na krótko przed końcem duszenia dodajemy resztę wina, a przed podaniem posypujemy oszczędnie oregano.
Ostatnią edycję dokonał moderator: