Stifado

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
- 50 dkg wołowiny na pieczeń lub jagnięciny z udźca
- 1 łyżka masła
- pół szklanki czerwonego wytrawnego wina
- 1 puszka pomidorów pelati (ja kupuję najczęściej puszkę 40 dkg)
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- pół szklanki gorącej wody
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy
- po pół łyżeczki; cynamonu, oregano, soli i pieprzu, oregano do dekoracji (oregano w obu przypadkach suszone).

Mięso myjemy, suszymy i kroimy w kostkę o boku 5 cm. Smażymy na rozgrzanym maśle, aż się przyrumieni. Ja dałam pół na pół masło z olejem, bo bałam się, że na samym maśle przypali się. Następnie podlewamy połową wina, dodajemy pokrojone pomidory pelati razem z zalewą, koncentrat i gorącą wodę. Dusimy na średnim ogniu 10 minut.
Cebulę i czosnek obieramy, siekamy i smażymy na oliwie. Gdy się zeszklą, dodajemy mięso. Potrawę doprawiamy do smaku cynamonem, oregano, pieprzem i solą. Dusimy około półtorej godziny. Na krótko przed końcem duszenia dodajemy resztę wina, a przed podaniem posypujemy oszczędnie oregano.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Dzięki kawo, tak właśnie zrobiłam.
wink.gif
Dobrej nocy.

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
I masz rację, bo chyba odpowiadałaś na jakieś moje uwagi z innego wątku, a ja coś pokiełbasiłam. Przepraszam, bo w tej chwili już nie jestem w stanie sobie przypomnieć. Wybacz i dobrej nocy.

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Tutaj sobie o cynamonie rozmawiałyście. No i to jest ten przepis na stifado, o którym mówiła Seniorka https://www.cincin.cc/index.php?s=&show...t&p=1471753 .

Potwierdzam, że stifado zrobione tak, jak Seniorka pisze, jest przepyszne. I cynamon Kawuś to nie zuooo
icon_smile.gif
do mięsa bardzo pasuje. Pewnie, nie każdemu wszystko musi smakować, ale może dałaś za dużo.

kawazmlekiem

Member
Mar 19, 2005
37,849
6
38
Mała_Mi @ 6 Oct 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1471958Tutaj sobie o cynamonie rozmawiałyście. No i to jest ten przepis na stifado, o którym mówiła Seniorka https://www.cincin.cc/index.php?s=&show...t&p=1471753 .

Potwierdzam, że stifado zrobione tak, jak Seniorka pisze, jest przepyszne. I cynamon Kawuś to nie zuooo
icon_smile.gif
do mięsa bardzo pasuje. Pewnie, nie każdemu wszystko musi smakować, ale może dałaś za dużo.
Jak pisałam w przepisie na chilli, dałam naprawdę mały kawałek, nie sądzę, ze za mało. Zapewne moje kubki smakowe są na cynamon jakoś wyczulone. Albo może nie odpowiada mi korzenny smak mięsa, na przykład nie znoszę mięsa z suszonymi śliwkami.
Naprawdę nie warto się przejmować moją dewiacyjką. A poza tym trochę chyba nieodpowiednie miejsce na tę dyskusję, bo dotyczy mojego nielubienia cynamonu w chilli.
icon_lol.gif

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Skoro napisałaś, że nie masz pojęcia, do czego odnosi się wpis Seniorki "Dzięki kawo, tak właśnie zrobiłam. wink.gif Dobrej nocy. " - to podpowiedziałam, i tyle.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy